Linda Svahn (S) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg. Foto: Mikael Åberg / SVT

Linda Svahn (S) dagen efter hotet: ”Känns inte roligt”

Uppdaterad
Publicerad

Linda Svahn (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, blev hotad efter att kommunfullmäktige på måndagen beslutat att lägga ner skolorna i Ramsberg och Rockhammar.
– Det känns inte roligt, säger hon.

Under måndagskvällens kommunfullmäktige i Storå hotades ledamoten Linda Svahn (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, av en åhörare.

– Jag blev väldigt överraskad. Jag har inte råkat ut för det här tidigare och hade absolut inte räknat med att det skulle hända heller, berättar Linda Svahn.

Fick utstå hot efter beslutet

Det var en lång debatt och även allmänhetens frågestund innan beslutet om att lägga ner skolorna i Ramsberg och Rockhammar fattades. Efter beslutet uttalades ett hot mot Svahn.

– Jag vet inte vem det här är och de jag har haft kontakt med tidigare har varit trevliga och vi har haft en respektfull ton och varit justa mot varandra, så det här var inget jag hade förväntat mig.

”Det är inte roligt idag”

Hon tänker att det här är ett problem för demokratin när politiker blir hotade. Dels kan det få aktiva att sluta med sitt uppdrag och dels kan det avskräcka personer att ta ett politiskt uppdrag.

Tänker du sluta?

–Nej, inte som det känns nu. Men däremot är det inte roligt idag.

Ser över rutinerna efter händelsen

För att gå vidare kommer fullmäktiges ordförande Arnold Bengtsson (S) att  träffa partiföreträdare för de andra partierna och ha en diskussion om hur sammanträdena ska vara framöver och vad som är tillåtet för åhörare att göra på sammanträdena.

Polisen kommer inte inleda en förundersökning angående den polisanmälan som gjordes avseende olaga hot, då man inte kan styrka brott, säger Stefan Dangardt vid polisregion Bergslagen till Lindenytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolnedläggning i Ramsberg

Mer i ämnet