Dags för svårt val för niondeklassare

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags för niondeklassarna att söka in till gymnasiet. Ett inte helt enkelt val då utbudet bara blir större och större. Tvärsnytt har besökt Skogstorpsskolan i Kumla för att ta reda på hur tankarna går.

Bara sedan millennieskiftet har antalet gymnasieskolor i Tvärsnyttområdet ökat från 43 till 50. I Kumla finns en av skolorna, som till hösten bryter sig fri från samarbetet med de andra sydnärkekommunerna, för att då istället gå under det egna John Norlander.

Senast den första februari ska gymnasievalet vara gjort. Och som Tvärsnytt tidigare berättat är det ett val som föregåtts av något som kan liknas vid en ”valkampanj”. Skolorna har lockat niondeklassarna med allt från egna datorer till gratis körkortsutbildning.

Förra året var det praktiska utbildningar som frisör och stil- och trend som var mest populära i våra storstadskommuner Örebro och Västerås. Frisörutbildningen på Karlforska i Västerås krävde i höstas rekordhöga 270 poäng, alltså snäppet under maxpoäng på 320.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.