Foto: Christine Olssom/TT

Dålig attityd mot unga på landet

Uppdaterad
Publicerad

Är man en loser om man väljer att bo kvar på landet? Måste man flytta till storstaden för att anses vara lyckad? Sociologen Lotta Svensson har forskat om attityder gentemot unga på landsbygden och hon har märkt att det finns en tydlig storstadsnorm.

På måndagen avslutades rikskonferensen Ung på landsbygden som har hållits i Hallsberg. En av dem som föreläste var just sociologen Lotta Svensson som forskar vid Uppsala universitet, och i sin forskning har hon upptäckt negativa attityder kring unga människor som väljer att bo kvar på landet i stället för att flytta till en större stad.

– Jag såg att vuxna i högre grad fokuserar på dem som flyttar i stället för på dem som väljer att bo kvar, berättar hon.

Har du sett vad det beror på?

– Vi brukar tala om en storstadsnorm: en idé om att unga, moderna människor ska vilja bo i storstaden för att där kunna utveckla sig bäst. Och den idén – att man är misslyckad eller en loser om man stannar på landet – är en viktig faktor, säger Lotta Svensson.

Men när vi frågade runt bland länsborna i Örebro var det många som inte har märkt av den negativa uppfattningen.

– Det är klart att det kan finnas dem som tycker så, men det har jag aldrig märkt av. Jag har alltid blivit accepterad för den jag är, säger 18-årige Oscar Einarsson som bor utanför Askersund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer