• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Daniel Bergdahl Visa alla (3)
Visa alla (3)

Dammrivning ska gynna det lokala djurlivet

Uppdaterad
Publicerad

I sommar rivs den sju meter höga branddammen i Guldsmedshyttan. Genom att ta bort dammen hoppas länssyrelsen i Örebro kunna underlätta livet för de öringar och flodpärlmusslor som finns i trakten.

Dammen inne på bruksområdet i Guldsmedshyttan har tidigare använts som vattenmagasin för kylvatten. Att den nu rivs är en del av länsstyrelsens satsning på Hammarskogsån.

Lever på öringens gälar

I ån finns omkring 3.000 flodpärlmusslor, varav många är cirka 150 år gamla, enligt länsstyrelsen. För att de här musslorna ska kunna klara sig är de beroende av att det finns öringar i närheten eftersom musslans larver under en period lever på öringens gälar.

Det här är ett förhållande som öringen egentligen inte vinner på men inte heller verka ta skada av, enligt Daniel Bergdahl som är vattenvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Örebro. Men i dagsläget kommer larverna inte åt fiskarna, berättar han.

– Nu kan inte öringarna simma fritt här eftersom dammen är i vägen, genom att den försvinner så hoppas vi att det kommer komma upp massor av öringar som musslorna kan ha nytta av, säger han.

Hotad i stora delar av Europa

Och det är inte en slump att det är just flodpärlmusslan som har fått länsstyrelsens uppmärksamhet.

– Flodpärlmusslan är intressant på flera sätt, dels renar och filtrerar den vattnet. Dessutom har vi har ett extra stort ansvar i Sverige eftersom den har dött ut i stora delar av Europa, säger Daniel Bergdahl.

Svårt att överleva

Flodpärlmusslan är hotad också i Örebro län. De uppskattas finnas i omkring trettio av länets vattendrag men kan bara reproducera sig i två.

Kostar flera miljoner

Dammrivningen beräknas kosta omkring 6 miljoner kronor och kommer inledas i början på augusti. Men redan nu pågår förberedelserna för fullt, berättar Daniel Bergdahl.

– Vi har tagit bort sly i området, och så ser vi över dricks- och avloppsvatten och jobbar på flera sätt för att kunna komma igång. Det känns väldigt kul att vi snart kan börja, det här har inneburit en hel del planering, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer