Rivningen kräver stora insatser. Foto: Liv Fahlién/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nu inleds dammrivningen i Guldsmedshyttan

Publicerad

I dag, onsdag, börjar länsstyrelsen i Örebro län sitt arbete med att riva den sju meter höga branddammen i Guldsmedshyttan. Tanken är att insatsen ska underlätta livet för både öring och flodpärlmussla.

Det är mycket som kommer att förändras kring den gamla branddammen i Gudsmedshyttan. Dammen som ska rivas är omkring sju meter hög och en av de högsta som någonsin rivits i Sverige.

Unikt projekt

– Det finns givetvis högre dammar, som Trängslet i Dalarna som är 110 meter hög, men det här är den högsta dammen som ska rivas. Det är unikt på det sättet, säger Daniel Bergdahl, som är vattenvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Örebro.

Dammen ska rivas för att underlätta framkomligheten för öringen. Därmed hoppas man kunna gynna även den hotade flodpärlmusslan, en art som är beroende av öringen för att kunna överleva.

Läs mer: Dammrivning ska gynna det lokala djurlivet.

Mycket arbete på plats

Grävmaskin och personal är på plats för att förbereda själva dammrivningen, som planeras vecka 33. Vägen kommer att rivas, avlopps- och vattenledningar ska hanteras och trumman ska bytas ut mot en annan typ.

Länets största naturvårdsprojekt i ett vattendrag

Länsstyrelsen planerar att vara färdiga med arbetet i slutet av september. Insatsen beräknas kosta omkring sex miljoner kronor.

– Det här är det största naturvårdsprojektet som gjorts i ett vattendrag i länet, både sett till kostnaden och omfattningen, säger Daniel Bergdahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer