Hans-Åke Karlsson äger dammen. Foto: Johan Pisoni

Dammägaren: Jag hade tur i oturen

Uppdaterad
Publicerad

På två timmar ökade vattennivån i dammen i Lonnhyttan med hela tre och en halv meter. Räddningstjänsten oroades över att dammen skulle brista, något som skulle få förödande konsekvenser. Men dammen räddades – av en bro från 1500-talet.

Under söndagen fick boende i bland annat Karlskoga kommun utstå ett extremt regnoväder. Uppemot 200 millimeter regn föll i området enligt siffror från både SVT:s tittare och Karlskoga Energi och Miljö. I Lonnhyttan strax utanför staden restes vattennivån i Kedjeälven med tre och en halv meter på bara två timmar, något som hotade både byggnader, vägar och broar.

– I dag är läget stabiliserat. Vi har fortfarande höga vattenflöden, men de är på väg att återgå, konstaterar kraftstationsägaren Hans-Åke Karlsson.

Översvämningar i Bergslagen

LÄS MER: SMHI varnade inte trots stora regnmängder

”Känner oss tryggare”

Han berättar att han tidvis oroade sig mycket över om dammen skulle hålla eller inte.

– Nu känner vi oss lite tryggare. Det enda vi kunde göra i går var att förlita sig på att man kunde bygga grejer under 15- och 1600-talet, för dammarna är från den tiden, säger Hans-Åke Karlsson.

LÄS MER: Hoten från vattenmassorna har minskat

Stod emot

Trots att den flerhundraårigt gamla bron som tar emot vattenflödet stundvis låg helt under vatten, så lyckades den stå emot det kraftiga vattenflödet. Men även om dammen inte gav vika så orsakade översvämningen omfattande ekonomiska skador. Flera av kraftstationsbyggnaderna tog in stora mängder vatten och även stora grönområden påverkades kraftigt.

– Det kommer bli ett försäkringsärende nu. Minst en kraftstationsturbin verkar ha gått sönder, och de kostar runt en miljon kronor styck. Så det handlar om stora kostnader, men samtidigt hade jag tur i oturen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Bergslagen

Mer i ämnet