Plaskdammen i Stadsparken Foto: SVT

Snusket som leder till badförbud i plaskdammar: ”Får bakterierna att frodas”

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan utfärdade Örebro kommun badförbud i plaskdammen i Stjärnhusen i Örebro. Men det är inte första gången som plaskdammarna stängs av och måste saneras.

– Det är svårt eftersom de är utomhus, säger Jenny Andersson, parkingenjör.

Under förra veckan meddelade Örebro kommun att plaskdammen i Rosta i Örebro stängs av för sanering.

– Vi hade höga bakterievärden efter provtagning. Entreprenören som sköter plaskdammarna tömde den för att sanera, sedan fyllde vi på igen, säger Jenny Andersson, parkingenjör på tekniska förvaltningen i Örebro.

Bakterierna i vattnet kan i sällsynta fall orsaka magsjuka, hudutslag, feber och infektioner i ögon och öron. Det är anledningen till att kommunen tvingas stänga av dem. Men det är inte ovanligt att plaskdammarna måste saneras på grund av höga bakterievärden, menar Jenny Andersson.

– Bakterierna kommer från gräs och smuts från fötterna, hudavlagringar samt från bomullskläder. Det kan också komma från fåglar som badar eller dricker av vattnet, säger hon.

Svårt att hålla bakterierna borta

Enligt Jenny Andersson är det svårt att undvika höga bakterievärden i plaskdammarna eftersom de är utomhus. I badhus har man en annan kontroll och de som badar duschar innan de hoppar i vattnet.

– Sen är det lite vatten i plaskdammarna. Det värms upp snabbt och ju varmare desto bättre mår bakterierna. Precis som människor mår bakterierna bäst i 37 grader.

Kommunen gör noggranna kontroller

Varje morgon kontrollerar kommunens entreprenör så att pH-värdet och halten av rengöringsmedlet brom är på bra nivåer i plaskdammarna. Utöver det skickas vattnet på provtagning varannan vecka.

Dessutom används dricksvatten i bassängerna.

– Vi vill ha det så rent som möjligt, istället för att använda vatten som redan innehåller organiskt material. Vattnet cirkulerar och vi renar genom sandfilter, säger Jenny Andersson.

Tänk på det här innan du badar:

• Duscha noga före bad och se till att dina fötter är rena, det finns uteduschar i anslutning till plaskdammarna.

• Undvik att smitta andra och undvik att bada om du vet att du riskerar att smitta eller om du är sjuk. Har du varit magsjuk ska du vänta två veckor med att bada. Om du har sår bör du vänta tills de har läkt.

• Besök gärna toaletten innan du går i plaskdammen. Detta gäller särskilt barn. Gör toalettavbrott då och då när barn badar länge för att inte riskera att en olycka händer. Använd en badbyxa på små barn som sitter åt runt ben och mage. Byt inte blöja vid plaskdammkanten och tvätta aldrig av barn i plaskdammvattnet.

• Avlägsna dina kontaktlinser före bad eller använder kontaktlinser av engångstyp och avlägsnar dem direkt efter badet.

• Badkläderna ska vara av material lämpliga för bad, underkläder är inte tillåtet. Badkläderna ska vara rena och inte släppa material. Tvätta alltid din badklädsel efter att du har badat.

• För att hålla vattnet rent så är mat och dryck inte tillåtet i plaskdammen. Det gäller även glasflaskor och liknande.

Örebro kommuns plaskdammar:

• Stadsparken – bänkar byts och staket målas, öppnas senare under sommaren

• Tegnérlunden

• Västra Rostaparken

• Väståparken

• Harald Aronssons park är stängd tills vidare och kommer att byggas om till vattenlek

Dessutom finns plaskdammar i Brickebacken och Örnsköldsparken, dessa ansvarar ÖBO för.

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.