Därför drabbas Närke av översvämning

Uppdaterad
Publicerad

Regnovädret och översvämningen som drabbat Hallsberg och Kumla området kommer att bli vanligare i takt med att klimatet förändras.

– Nu med klimatförändringarna så kommer vi att få sådan här skyfall oftare menar Christian Brun vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

Klimatförändringarna bidrar till en ökad temperatur och högre nederbörd vilket medför en större risk för extrema väderhändelser och vissa platser som till exempel Hallsberg är mer utsatta än andra.

Regnkaoset i september 2015

Att Hallsberg och Kumla med omnejd drabbas beror på att Närkeslätten är låglänt och att Täljeåns vattensystem är väldigt utdikat samt att det inte finns några stora sjöar i närheten som kan fånga upp stora vattenmassor.

Inte anpassade

Dessutom är de kommunala vatten och avloppssystem inte anpassade för så extrem nederbörd.

– För privatpersoner är det svårt att skydda sin bostad mot den här typen av skyfall men vid mindre vatten mängder är det bra att vara förbered med sandsäckar säger Christian.

Inte rekord

SMHIs station i Hjortkvarn uppmättes nederbörden till 100,2 millimeter i söndags men rekordet i Närke ifrån 1948 på 131,3 millimeter står sig fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet