Kommunen kan inte ta över O Helga Natt, eftersom evenemanget ägs av ett privat företag. Det säger Örebrokompaniets ordförande Ullis Sandberg (S). Foto: SVT

Därför kan inte kommunen ta över O Helga Natt

Uppdaterad
Publicerad

De många turerna kring julevenemanget O Helga Natt i Örebro har skapat frustration och frågor hos allmänheten. Ullis Sandberg (S), ordförande för Örebrokompaniet som tidigare år stöttat evenemanget ekonomiskt, förtydligar nu varför kommunen inte kan driva evenemanget istället.

Ullis Sandberg (S), ordförande i Örebrokompaniet.

– O Helga Natt ägs av ett privat företag, det är inte kommunen som gör det. Det företaget har fått ett kommunalt bidrag för att genomföra evenemanget. Vi äger inte konceptet och kan inte ta över. Det skulle inte gå, utan bli väldigt konstigt, säger Ullis Sandberg (S).

Uppfyller inte kriterier

Örebrokompaniet har under fler år stöttat evenemanget O Helga Natt och inför årets omgång var 900 000 kronor avsatta i budgeten. För att de skulle få pengarna var vissa kriterier tvungna att vara uppfyllda, men så har det inte blivit.

– Vi har landat i att det inte finns tillräckligt underlag för att ge de här skattepengarna, det rör sig ju om nästan en miljon kronor. Beslutet togs eftersom evenemanget inte verkar bli av.

O Helga Natt ägdes från början av ett annat företag, men de senaste två åren har konceptet drivits av Davor Dundic, vd för företaget Ambitiös. SVT Nyheter har vid flera tillfällen sökt Davor Dundic, men utan resultat.

Kan bli aktuellt igen

Hur Örebro kommun ställer sig till att ge ett ekonomiskt bidrag till samma företag i framtiden om det skulle bli aktuellt kan Ullis Sandberg inte svara på i dagsläget.

– Det får vi återkomma till. Det är en uppskattad aktivitet, men det är klart att man hela tiden måste ha omsorg om hur vi fördelar skattepengar när det gäller kommersiella företag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

O, helga natt

Mer i ämnet