Carola under förra årets julkonsert. Foto: Cathrine Gustavsson/SVT

Ovissheten kring O Helga Natt – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för O Helga Natt är fortsatt oviss. Enligt internationella högerpopulistiska sidor ställs konserten in på grund av den svenska islamiseringen – något som inte stämmer. Nu reder SVT Nyheter ut vad som faktiskt har hänt kring årets O Helga Natt.

27 september kunde SVT Nyheter berätta att Örebro kommuns marknadsföringsbolag, Örebrokompaniet, avbryter sitt samarbete med arrangören bakom O Helga Natt. Bristande underlag kring projktplan och detaljerad budget är anledningen till beslutet. SVT Nyheter har sedan beskedet försökt nå Ambitiös vd, Davor Dundic, för en kommentar.

9 oktober meddelar TV4 att O Helga Natt inte kommer att ingå i årets tv-tablå på julafton. I ett snabbt svar förklarar TV4 att man efter samtal med arrangören inte kommer att sända julkonserten. Anledningen anges inte i det här skedet.

10 oktober berättar flera nyckelpersoner kring O Helga Natt att de inte något om hur det kommer att bli i år. ”Vi har sökt arrangören utan att lyckas”, berättar både dirigenten Fred Sjöberg och kapellmästaren Pelle Ankarberg. Förre årets producent och tidigare regissör, Tine Matulessy, berättar också att hon inte fått någon information alls kring årets O Helga Natt. Trots försök att nå arrangören lyckas flera nyckelpersoner inte nå fram.

10 oktober: Efter flera försök att nå Ambitiös vd bestämmer sig SVT Nyheter för att åka ut till företagets nya lokaler vid Aspholmen. Inte heller nu är han anträffbar.

14 oktober skriver den internationella sidan Voice of Europe att O Helga natt inte kommer att sändas i tv i år och att detta ”högst sannolikt” beror på att Sverige ”inte vill förarga invandrare som inte har en kristen tro”. Det här är uppgifter som är direkt felaktiga och som spridits på sajter i bland annat USA och Spanien.

I ett mejl till DN förklarar TV4 att man drar sig ur samarbetet eftersom det finns oklarheter om det ens blir ett evenemang. Beslutet har enligt TV4 ingenting med islam att göra utan är ett resultat av det bristande underlag som arrangören lämnat in. DN har precis som SVT inte lyckats få tag i arrangören bakom julkonserten.

16 oktober kommenterar Ullis Sandberg (S), ordförande för Örebrokompaniet, de falska nyheterna som cirkulerat på olika högerpopulistiska sajter. ”Man vill sprida bilden av att våra värderingar är hotade utav islam och muslimer, och det finns ingen som helst grund i detta. Det är ett obehagligt men talande exempel på hur det går till”, säger hon.

17 oktober har SVT Nyheter ännu inte fått kontakt med Ambiiös vd Davor Dundic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

O, helga natt

Mer i ämnet