Lögner om O Helga Natt sprids av högerpopulistiska medier

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sprids det lögner om varför O Helga Natt kanske inte blir av i år. Det är internationella högerpopulistiska sidor som publicerat de falska nyheterna, och som nu sprids både i Sverige och utomlands.

O Helga Natt är en julkonsert som traditionsenligt kan ses på Stortorget i Örebro andra advent. Då spelas den också in och sänds i TV4 på julafton. Men i år blir inte tv-sändningen av, något som SVT rapporterat om tidigare.

Och nu har falska nyheter börjat spridas om anledningen till varför O Helga Natt kanske inte blir av. Det är bland annat den här artikeln från SVT Nyheter Örebro som det nu länkas till från högerpopulistiska sidor.

”Ingen som helst grund”

En av de artiklar om O Helga Natt som fått stor spridning är publicerad av en sida som heter Voice of Europe. Sidan skriver att anledningen till att O Helga Natt inte kommer sändas på tv i år ”högst sannolikt” beror på att Sverige ”inte vill förarga invandrare som inte har en kristen tro”.

”This is most likely yet another example of Swedish traditions being suppressed in order not to offend migrants who don’t hold Christian beliefs”, står det på sidan.

– Man vill sprida bilden av att våra värderingar är hotade utav islam och muslimer, och det finns ingen som helst grund i detta. Det är ett obehagligt men talande exempel på hur det går till, säger Ullis Sandberg (S), ordförande för Örebrokompaniet som tidigare år varit med och stöttat evenemanget ekonomiskt.

Spridning i Sverige

Den falska nyheten har även spridits på bland annat en spansk sida, och av den amerikanska högerpopulistiska politiska kommentatorn Pamela Geller, känd för sina anti-islamiska åsikter.

– Det finns en agenda bakom. Det är inget missförstånd, utan det finns krafter som sprider den här bilden som det inte finns någon substans bakom, säger Ullis Sandberg.

Även inom Sverige har den falska artikeln från Voice of Europe fått spridning, framför allt på Twitter där bland annat författaren Katerina Janouch har länkat till artikeln med kommentaren ”Sweden is getting more and more lost.”.

Varför sänds inte O Helga Natt på tv?

Som SVT Nyheter Örebro tidigare har berättat kommer O Helga Natt inte sändas på TV4 i år på grund av problem med arrangören, Davor Dundic. TV4 har haft en dialog med arrangören, och utifrån den beslutat att inte sända O Helga Natt på julafton.

– Vi har en dialog med arrangören men hur den ser ut går vi inte in på närmare än så. Vi kommer inte att sända O Helga Natt i år, säger Karin Dofs, exekutiv producent på TV4, i den här artikeln som SVT Nyheter Örebro publicerade 9 oktober i år.

Fortfarande oklart kring evenemanget på Stortoget

Det är alltså inte helt klart varför O Helga Natt inte kommer gå i tv, som traditionen bjuder. TV4 vill inte gå in närmare på hur dialogen med arrangören har sett ut.

Där emot är sista inte sagt om huruvida det blir ett evenemang på Stortorget eller inte. Det SVT Nyheter Örebro vet i dag är att arrangemanget har blivit av med de pengar Örebrokompaniet skulle ha gått in med – nämligen 900 000 kronor – och att flera nyckelpersoner kring O Helga Natt ännu inte fått några besked från arrangören Davor Dundic.

SVT Nyheter Örebro har inte, trots flertalet försökt, fått tag på Davor Dundic för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

O, helga natt

Mer i ämnet
Mer Örebro
Mer Nyheter