Maria Malmberg, psykolog och psykoterapeut, konstaterar att det inte behöver vara stora åtaganden för att man ska må bättre av att hjälpa till. Foto: SVT

Därför mår du bättre av att hjälpa till – psykologen förklarar

Uppdaterad
Publicerad

I tider av oro återgår vi till att göra saker som både är bra för flocken och oss själva. Psykolog Maria Malmberg konstaterar att vi alla mår bättre av att hjälpa varandra – och det behöver inte vara stora saker.

Det är behovet av att höra ihop och höra till gör också att vi mår bra av att hjälpa varandra.

Det menar psykolog och psykoterapeut Maria Malmberg som SVT Örebro har bett att förklara varför många inte bara upplever en skyldighet att ställa upp för sjuka och isolerade under coronasmittan utan också mår bra av det själva.

Coronaviruset i Örebro län

– Någonstans är vi ändå flockdjur och vi mår bra av att känna att vi gör något för flocken, säger hon. Kanske också lite med tanke på att ”om jag hjälper dig så hjälper du mig”.

Underskatta inte enkla saker

Och det måste inte till några större insatser för att hjälpa både andra och sig själv.

– Man ska inte underskatta de enkla sakerna som att ringa någon och prata en stund eller skicka en hälsning på något annat sätt, säger Maria Malmberg. Allt som vi kan styra själva över ökar tryggheten och hjälper oss att hantera ovissheten.

Här hittar du mer information om Covid-19 i Örebro län

Region Örebro län informerar om det nya viruset på flera olika språk. Där kan du också få sjukvårdsråd och se de livesända lägesrapporterna som regionledningen lägger ut regelbundet.

Länsstyrelsen i Örebro har bland annat information för företagare, fakta och nationella beslut från myndigheter kring smittan och information från länets samtliga kommuner.

Polisen har information om sammankomster och tillställningar, förändrade brottsmönster till följd av viruset och varningar för bedragare.

Folkhälsomyndigheten gör analyser, bedömningar och följer hur utbrottet utvecklas. Här finns nationella riktlinjer för hur man ska hantera smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet