– Om något är trasigt i flygplanet måste du felsöka sladdar och alla möjliga olika fel, säger David Modig som pluggar flygteknik i Nyköping. I klippet får du följa med till hangaren där han och Silje Öster-Forsberg praktiserar. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

De utbildar sig till bristyrket flygtekniker

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på flygtekniker i Sverige. Därför satsar Örebro flygplats på att ta emot praktikanter för att täcka behovet framöver.

– Jag kan tänka mig att nästan alla som går utbildningen får jobb, säger Silje Öster-Forsberg som läser flygtekniker med inriktning helikopter i Linköping.

TAM, Täby air maintenance, vid Örebro flygplats, har samarbete med de flesta flygteknikerskolorna i Sverige. Pär Gulle som är vd för TAM Örebro säger att bristen på flygtekniker är stor.

– Det är en lång process innan de är färdiga flygtekniker och just nu har det varit ganska stora pensionsavgångar i Sverige, säger Pär Gulle.

Hör mer om hur det är att utbilda sig till flygtekniker i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.