De dansar sig till välmående

Uppdaterad
Publicerad

Kan dans råda bot på smärtor i magen? Det tror Örebro läns landsting som för ett år sedan startade ett projekt, där ett fyrtiotal unga tjejer skulle röra sig till musik. Nyligen hade de en avslutande uppvisning för Örebros skolsköterskor.

-I dans spelar det inte så stor roll om man gör fel. Om man spelar fotboll och passar snett så blir det mer synligt, säger Stina Viberg, deltagare.

Trots att uppvisningen såg ut att handla om ganska precis koordination talades det om känslan av att inte kunna göra fel, som en orsak till varför just dans skulle fungera välgörande för både kropp och själ.

Det här är tjejer som tidigare ofta gick till skolsköterskan för stressrelaterade åkommor som huvudvärk och magont.

-Det som är skönt med dansen är att man kan släppa allt annat. Man är bara här och nu, säger Charlotte Kung, deltagare.

-Man får hela tiden positiv respons av läraren, man utvecklas och får röra på sig. Det har gett bättre självkänsla och man känner sig uppskattad, säger Stina Viberg, deltagare.

-Jag förväntade mig att det skulle vara för ofta och så länge. Vi dansar 75 minuter två gånger i veckan, men det har varit i genomsnitt 70 procents närvaro, säger Anna Duberg, dansinstruktör.

Ny grupp tjejer

Margareta Möller, projektledare och vårdvetenskapsforskaren, säger att det bästa resultatet hittills är att deltagarna inte har hoppat av. Övriga analyser är inte färdiga än, men projektet är på tre år och i höst börjar en ny grupp dansa.

-Så får vi se hur de andra flickorna mår, de som slutat dansa i vår regi, om de fortsätter att dansa i någon annans regi och hur de mår efter ytterligare 1-2 år, säger Margareta Möller, Vårdvetenskapligt Forskningscentrum USÖ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.