Lilian och Tord Bergvall har fått rummen i källaren förstörda tre gånger av blandat avloppsvatten och regnvatten. Bilder till vänster är från i somras. Foto: Jesper Mattsson/SVT

De fick sitt hem förstört av kommunens avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger på kort tid har rummen i paret Bergvalls källare övervämmats av avloppsvatten.

De är inte ensamma. Tusentals svenskar drabbas varje år av att kommunernas vattenledningar inte klarar plötsliga skyfall.

– Det är vidrigt. Det är så kränkande och trist att man bara vill tjuta, säger Lilian Bergvall.

Källarvåningen i huset i Karlskoga är nyrenoverad – för tredje gången sedan 2014.

Villan är liten och källarvåningen är en viktig del av boendet. Men de senaste åren har den gång på gång fyllts av illaluktande vatten. Det har förstört många av familjens möbler, saker och fotografier och lett till stora renoveringar.

– Det förpestar hela huset. Det luktar ju avloppsvatten i flera, flera veckor, säger Lilian Bergvall.

– Det går inte att beskriva vilket helvete vi har haft, säger Tord Bergvall. Det har tagit stenhårt på oss.

Villakvarteren byggdes på den tiden då man lade ner ett gemensamt rör för avloppsvatten och dagvatten i marken. Det gör att kommunens avloppsnät inte har klarat av de skyfall som drabbat Karlskoga flera gånger de senaste åren.

Så här såg det ut i syrummet i källaren i somras. Bland det som förstördes vid den översvämningen var många av Lilian och Tord Bergvalls familjefotografier. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Står som fontäner ur toaletterna

70-80 procent av de skador som uppstår vid plötsliga skyfall beror på att kommunernas VA-nät trycker upp blandat avloppsvatten och regnvatten i källare. Det uppger de svenska försäkringsbolagens intresseorganisation, Svensk försäkring.

Det pågår just nu en diskussion om vem som bär ansvaret för den senaste översvämningen i Karlskoga. Karlskoga Energi & miljö vill därför inte uttala sig om det, men de upprepade problemen har fått dem att börja gräva fördröjningsdammar.

– Det är väldigt olyckligt att det här har hänt. Därför lägger vi stora resurser på att bygga om ledningsnäten för att klara regnmängderna, säger VA-chefen Jenny Johrin.

Lever med fruktan för nästa regn

I höst ska arbetet vara klart.

Då hoppas Tord och Lilian Bergvall att de ska slippa den oro som de levt med ständigt de senaste åren.

– Kommer det en regnskur ute så har man hjärtat i halsgropen och tänker ”Jaha. Nu är det väl snart dags igen. Att riva ur den här källaren för fjärde gången.”, säger Tord Bergvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.