Helny Olsson och andra frivilliga kliver upp i arla morgonstund för att räkna sångsvanar. Hör henne berätta om årets svanräkning i Rånnesta vid norra Tysslingen utanför Örebro. Foto: Johannes Weckström /SVT

De har vårtecken i sikte – sångsvanarna är här

Publicerad

I söndags var det bara ett trettiotal sångsvanar som valde att göra ett stopp vid sjön Tysslingens norra ände. Under veckan har antalet snabbt rasslat iväg och på torsdagen räknades 1 140 stycken in. Svanarna är på väg till sina häckningsplatser norröver och arten gynnas av det allt varmare klimatet.

Helny Olsson från stiftelsen Tysslingen har åter fattat räkneverket för att samla in uppgifter om antal matgäster vid en av Europas största rastplatser för sångsvanar, 15 kilometer väster om Örebro.

– Vi visste inte hur det skulle bli i år med så mycket barmark och en så konstig vår. Men tydligen så kommer de i alla fall, berättar hon.

Mycket snack

Svanarna är på väg norrut till sina häckningsplatser i Finland och Ryssland. Varje morgon är det flera frivilliga som startar räknandet redan vid 6-tiden och det avslutas klockan 9. För fågelskådarna är det inte svårt att ställa upp, eftersom det som erbjuds av syn- och hörselintryck fascinerar.

– Fåglarna kommer inflygande, sen samlas de här, går ner, ställer sig och rör halsarna upp och ner och låter. Som om de säger till varandra: Är du här igen? Kul käk och vilken bra rastplats det är här i år, berättar Kent Halttunen, fågelskådare från Nerikes ornitologiska förening.

Gynnas av klimatförändringar

Varje år passerar mellan 8 000 och 10 000 sångsvanar Tysslingen, varav en del av dem väljer att ta en paus och äta. I år har även enstaka exemplar av den mindre sångsvanen skådats. Arten häckar långt borta i Sibiren.

De senaste årens temperaturökningar tycks gynna sångsvanen som art.

– Svanarna har ju gynnats av det här varmare klimatet. Det är mycket mer att äta på i vinterkvarteren och det är lite varmare där uppe. Vi ser ju att nu får de med sig tre, fyra och kanske upp till fem ungar. 1995 var det 55 000 svanar inräknade i västeuropa. I den senaste räkningen var det 138 000, säger Kent Halttunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.