Foto: Johan Nilsson/TT

De rekommenderas påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 av Folkhälsomyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Från och med onsdagen den 1 mars kan personer över 80 år samt boende på särskilda boenden fylla på sitt vaccinationsskydd mot covid-19. Allt enligt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Den senaste veckan har det, enligt ett pressmeddelande, från regionen varit omkring 25 positiva fall av covid-19 i länet och de flesta har drabbat den äldsta målgruppen.

– Störst risk för svår sjukdom finns hos dem över 80, därför är det den gruppen som man nu främst riktar in sig på och rekommenderar att de vaccinerar sig under våren, men senare även med en höstdos, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Mellan 1 mars i år till 29 februari 2024 rekommenderar Folkhälsomyndigheten två vaccindoser mot covid-19 för den gruppen och personer på särskilda boenden.

Se regionens aktuella program för vaccination mot covid-19 i faktarutan nedan.

Aktuellt vaccinprogram mot covid-19

Rekommenderas påfyllnadsdos från 1 mars, vårdos:

• Personer 80 år och äldre

• Personer boende på SÄBO (ges på boendet)

Grupperna rekommenderas två påfyllnadsdoser från och med 1 mars 2023 till och med 29 februari 2024.

Erbjuds påfyllnadsdos från 1 mars, vårdos:

• Personer 65 år och äldre

• Personer 18 år och äldre som tillhör riskgrupp

Grupperna rekommenderas en påfyllnadsdos från och med 1 mars 2023 till och med 29 februari 2024. Dosen bör tas inför nästa höst/vintersäsong, även om det är möjligt att ta påfylllnadsdos nu i vår.

Observera att det ska ha gått sex månader sedan föregående vaccination mot covid-19 innan det är dags för vårdosen för alla över 65 år samt i riskgrupp.

• Personer 50-64 år

Gruppen rekommenderas en påfyllnadsdos under perioden 1 mars 2023 till och med 29 februari 2024. Dosen bör tas inför nästa höst/vintersäsong, även om det är möjligt att ta den nu i vår om det gått minst nio månader sedan senaste dos.

Erbjuds grundvaccination:

Gruppen 18-49 år rekommenderas inte längre vaccination mot covid-19. Dock kommer det fortsatt vara möjligt att grundvaccineras om man så önskar och tillhör grundfriska 18-49-åringar.

Personer med nedsatt immunförsvar:

personer med nedsatt immunförsvar rekommenderas vaccination enligt ett särskilt schema.

Vaccination ges vid vaccinationsmottagningarna i Karlskoga, Örebro och Hallsberg, samt vid länets vårdcentraler. Besök 1177.se för tidsbokning på webben, eller ring 019-602 80 00

Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.