Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Yones Majri och hans vänner från Tegelbruket ställer upp och volontärarbetar för Erikshjälpen som drabbas av coronakrisen. Se mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

De rycker in när volontärerna stannar hemma

Publicerad

Majoriteten av de volontärer som brukar hjälpa till i Erikshjälpens butik i Örebro är 70+ och ska därmed hålla sig isolerade under coronapandemin. Nu har ungdomar från Tegelbruket ryckt in.
– Det känns bra eftersom vinsten de får går till någonting bra, säger Yones Majri.

Yones är en av sex ungdomar från Tegelbruket i Örebro som kommer att hjälpa till i Erikshjälpens andrahandsbutik i Bista.

– Det känns som att man gör nytta, säger han.

Majoriteten av de volontärer som normalt hjälper till i butiken lyder de rekommendationer som gått ut och håller sig hemma.

– Det rör sig kanske om 85 procent av de som normalt finns med oss här, som nu inte kan hjälpa till, säger Pija Carlsson, butikschef.

Stöttar på fler håll

Förvisso är det även färre handlande kunder i butiken, men fler passar på att rensa i sina förråd och skänka saker.

Behovet av hjälpande händer är därför stort. Liknande läge finns i andra frivilligorganisationer, där Tegelbruket hoppas kunna bidra.

– Det här är första gången vi är på Erikshjälpen. Vi ska till Röda Korset i Lindesberg och hjälpa till att tillverka skyddsvisir och handla till äldre. Sen kommer ungdomar volontärjobba för Örebro kommun, säger ungdomscoachen Sofia Ingvarsson.

Hör vad Yones och hans kompisar hjälper till med i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

En ovanlig vardag - Örebro

Mer i ämnet