Författaren Anders Jacobsson och illustratören Lars Karlsson. Foto: Anders Nord /SVT

Sunes pappa provar fantasy

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Anders Jacobsson, en av medförfattarna till Suneböckerna, gett sig in i en ny genre. Han har skrivit en fantasyroman om nittonåriga Mica och hennes värld. Boken släpps på onsdag.

– Jag har egentligen alltid varit fascinerad av att skriva fantasy, lite science fiction och skräck och sådant, ända sedan jag fick min skrivmaskin när jag var tio år. Sen kom ju hela pojkromantiken med Sune emellan, säger Anders Jacobsson.

Tänka bort Sune

Men nu har Anders äntligen fått skriva sin fantasybok och illustrationerna är gjorda av Örebrokonstnären Lars Karlsson.  Han har i det arbetet fått tänka bort teckningarna i Suneböckerna, vilket gick snabbt.

– När jag läste Mica, så hamnade jag rätt in i den världen på en gång, vilket jag inte visste om jag skulle göra, säger Lars Karlsson.

Kamp mellan ont och gott

Boken handlar om nittonåriga Mica och hennes värld och en kamp mellan ont och gott. 

– Den andra kampen är egentligen inuti Mica. Hur mycket styr man över sitt eget liv? Hur mycket får man lov att ta plats som en ung kvinna och hur mycket får man bestämma själv? Hon är ju extrem i sin frihetslängtan och har alltid gjort som hon själv velat. Hon har alltid levt efter ett motto som är frihet, feminism och ligga. Sen kommer det något helt annat och krockar med det, säger Anders.

Totaldiktatorisk 

Och samarbetet har fungerat bra trots att Anders har varit petig med hur illustrationerna skulle se ut. Något han tidigare inte lade sig i.

– Här har jag varit totaldiktatorisk för att jag vill ha det på ett visst sätt. Mica är från början till slut min skapelse. Min bebis. Jag har en vision av hur det ska vara. Det levde han upp till, säger Anders om Lars.

– Just den där berättelsen behövde jag inte tänka så mycket på för bilderna kom automatiskt. När jag läste ett kapitel då hade jag fått kanske fyra, fem bilder i huvudet, säger Lars Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.