7 500 larm om året kommer RRB att rycka ut på. Vilka det blir vet man i stort sett redan nu. Foto: SVT

Här är vanligaste larmen som RRB kommer att rycka ut på

Uppdaterad
Publicerad

Vilka larm som nya Räddningsregion Bergslagen (RRB) kommer att få rycka ut går faktiskt i viss mån att redan nu förutse. I klippet ovan förklarar vår reporter Åsa Svennebäck vilka de vanligaste larmen är.

– Vi för noggrann statistik över alla utryckningar, förklarar P-O Staberyd som är brandchef på Nerikes Brandkår och nu också kommer att vara brandchef i beredskap i RRB, och den varierar sig inte så mycket år från år.

Automatlarm vanligast

Så genom att skala upp det hela till att omfatta 42 kommuner kan man också konstatera att det vanligaste larmet inte alls kommer att vara något larm.

Det kommer att handla om automatlarm som lösts ut felaktigt.

– Så ser det tyvärr ut, konstaterar P-O Staberyd. Men å andra sidan kan man konstatera att det i vart tionde fall handlar om att det är något slags fel på larmutrustningen eller något som måste bytas ut så helt i onödan är det inte.

Sammanlagt kommer RRB att svara på 7 500 larm per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.