Hussein Al Daoudi, biträdande generalsekreterare och verkställande direktör för al Risalah skandinaviska stiftelse, och en av deltagarna vid symposiet. Foto: SVT

De vill lösa krisen med Saudiarabien

Publicerad

Flera muslimska ledare i Örebro vill bidra till att relationerna mellan Sverige och Saudiarabien förbättras sedan det uppmärksammade bråket länderna emellan.

Den infekterade konflikten mellan Sverige och Saudiarabien har varit mycket uppmärksammad den senaste tiden där bland annat utrikesministern Margot Wallström kommentarer om Saudiarabiens sharialagar har stått i fokus.

Hoppas på förbättring

Nu går flera muslimska ledare i Örebro, och i övriga Sverige och Skandinavien, ut i ett meddelande med att relationerna mellan länderna måste förbättras.

I ett uttalande från symposiet* ”Muslimer och yttrandefrihet” som organiserades av Alrisalah Skandinaviska Stiftelse i Örebro, på söndagen, skriver deltagarna så här:

”Den ömsesidiga respekten mellan de två länderna är den enda vägen för att övervinna tvistefrågor. Vi är övertygade om att vår regering i Sverige kommer att se över frågan noggrant samt leta efter en lösning så snart det går för att rätta till förbindelserna med detta viktiga land.”

Vill spela konstruktiv roll

De skriver även bland annat att Sverige skyddat muslimer och stöttat muslimers religiösa aktiviteter i likhet med andra minoritetsgrupper och deltagarna vid symposiet hoppas nu på en snabb lösning på problemet.

”Och vi, symposiets deltagare, är beredda att spela en konstruktiv roll och stötta den svenska regeringen i dess ansträngningar att lösa problemet genom att medla och vidta åtskilliga åtgärder för att tona ner spänningen och minska frågans skadliga verkan på båda parterna.”, skriver de.

*Symposium = vetenskaplig konferens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudiavtalet

Mer i ämnet