Robin Karlsson står bakom Degerfors biblioteks sociala medier. Foto: Helena Yohannes Magnusson / SVT

Degerfors bibliotek gör succé med sketcher på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

På Degerfors biblioteks sociala medier får man se personalen bjuda på sig själva i korta filmer och sketcher. Ett oväntat innehåll som sticker ut – och som visat sig vara ett vinnande koncept.

– Jag ville leka lite med rollen om vad man kan göra som bibliotek på Instagram, säger bibliotekarien Robin Karlsson.

Bakom sketcherna står filmintresserade bibliotekarien Robin Karlsson, som en dag slängde fram ett manus framför sina kollegor. Manuset uppskattades och kollegorna nappade på idén, trots att de var ovana att stå framför kameran.

Sketcherna har gett Robin möjlighet att få utlopp för sitt intresse och sin kreativitet.

– Jag har gjort mycket projekt på egen hand som aldrig lämnat datorn tidigare, så det är genom det här jobbet som det når ut för första gången på riktigt. Så nu ger jag det mer tid, både på jobbet och privat.

Växer på sociala medier

Första sketchen publicerades inför deras julkalender 2019, och sedan dess har kontot vuxit stadigt. Nu har biblioteket drygt 2 000 följare på Instagram och närmare 1 000 följare på Facebook.

– Responsen har bara varit positiv faktiskt. Som vi förstått är det mycket folk utanför kommunen som också tar del av det här. Men det är även folk som kommer in och ber om nästa film när de lånar böcker, säger Robin Karlsson och skrattar.

Hör Robin Karlsson berätta mer och se delar av sketcherna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.