Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Degerfors IF kämpar om fortsatt allsvenskt spel på planen, men vid sidan av går klubben en oviss framtid till mötes hur det ska bli med Stora Valla. Hör klubbchefen Lars Wemans oro. Foto: SVT/Bildbyrån

Degerfors IF:s klubbchef om försenat läktarbygge på Stora Valla: ”Jätteoroliga”

Publicerad

Stora Valla behöver en läktare med 3 000 sittplatser under tak. Annars får klubben inte spela allsvensk fotboll nästa säsong på Stora Valla.

– Vi har spelat med dispens tre år och får fortfarande inga klara besked om finansiering, säger klubbchefen Lars Weman.

Degerfors IF är en pressad klubb. Vid sidan av kampen att hålla sig kvar i allsvenskan är osäkerheten just nu stor om man nästa år har en arena som uppfyller fotbollsförbundets krav. Tre år av allsvenskt spel med dispens löper nämligen ut.

Klubben är nu kritisk till att Degerfors kommun ännu inte fastställt vem som ska bygga den nya läktaren som budgeterats till 15 miljoner kronor.

– Vi känner att man är för sent ute och är lite tagna på sängen. Alla delar om att uppfylla kravet på en allsvensk arena står reglerat i vårt avtal med kommunen.  Vi har trott att de ska följa avtalet, men nu säger kommunen att man inte har finansiering, säger Lars Weman.

Äventyrar nästa säsong

Den utdragna processen gör att risken finns att Stora Valla inte hinner bli godkänd för allsvenskt spel inför starten av nästa säsong, om klubben håller sig kvar. Och spel på en annan arena i början av nästa säsong skulle bli kostsamt.

– Jag vill inte gå in på summor men det är existenshotande i andra änden, säger Weman.

Och ramlar Degerfors ur allsvenskan finns en oro vad som i så fall skulle ske och om den nya läktaren ens då längre är aktuell.

– Man vill inte tror kommun önskar att vi åker ur allsvenskan. Men vi står inför det faktum att gått tre år med dispens och vi får fortfarande inga klara besked om finansiering. Man undrar om kommunen vill vänta in höstens resultat, säger Lars Weman.

Vill fullfölja oavsett serie

Under tisdagen har Anelli Mylly (V), kommunstyrelsens ordförande, hänvisat alla läktarfrågor till serviceförvaltningens chef, Ola Tollin.

Men hon säger ändå att kommunen avser fullfölja läktarbygget.

– Vi gör det här oavsett om Degerfors IF spelar i allsvenskan eller inte nästa säsong, säger hon.

Frågan är enligt henne inte om utan när läktaren kan stå klar.

Hör klubbchefen Lars Wemans oro över situationen i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.