Mat är en viktig del av vår kulturella identitet. I projektet Mat i Sverige ska forskarna nu utveckla både nya och befintliga enkäter om kost och matvanor, så att de tar större hänsyn till kulturella skillnader.
Fler vanliga livsmedel ska listas, så att undersökningar som sedan använder sig av enkäterna blir mer rättvisande.
Vet för lite
I Sverige och många andra länder görs regelbundna undersökningar om invånarnas kost och matvanor för att undersöka hur de påverkar hälsan.
– Men de är ofta baserade på den infödda befolkningens matvanor. Även här i Sverige vet vi fortfarande för lite om matvanorna bland utlandsfödda, säger Marleen Lentjes.
Cirka 130 kvinnor ska bjudas in från bland annat vårdcentraler och föräldragrupper. Man inriktar sig på kvinnor som är gravida eller som har barn under tio år.
Oliver till frukost eller middag?
Forskarna är bland annat intresserade av hur samma livsmedel kan konsumeras på olika sätt.
– Ta oliver som ett exempel. För en infödd svensk är kanske oliven ett tillbehör till ett glas vin eller ost, medan någon med en annan bakgrund kanske äter oliver till frukost.
Även vad som betraktas som typiska ”svenska” matvanor förändras över tid.
– Ta tacos som exempel. Det är nog många som idag betraktar den rätten som en del av den svenska ”husmanskosten” och som en självklar del av fredagsmyset.
– I ett senare skede ska forskarna också följa barn för att se hur skillnaderna i matvanor utvecklar sig och skiljer sig mellan olika generationer.
Projektet Mat i Sverige
I enkätstudien ställer forskarna en rad frågor om mat och matvanor, som till exempel:
– Saknar du något livsmedel från ditt födelseland och i så fall vilket?
– Vem handlar maten?
– Vem lagar maten?
– Hur ser de typiska måltidskomponenterna ut för frukost, lunch och middag?
– Hur kombinerar du olika livsmedel?