Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vilka kostvanor som några utlandsfödda örebroare tagit med sig från sina hemländer i videoklippet. Foto: TT / Johannes Weckström, SVT

Azadeh från Iran: ”Mycket har förändrats sedan jag kom hit”

Uppdaterad
Publicerad

Utanför en mataffär i Örebro ställer SVT frågor om mat och matvanor till utlandsfödda svenskar apropå en studie som nu genomförs vid Örebro universtitet.

– Mycket har förändrats sedan jag kom hit för tjugo år sedan. Då fanns det inte så mycket iranska matvaror här, säger Azadeh Ranjbaran som föddes i Iran och nu bor i Örebro.

Den första tiden i Sverige bad Azadeh sin mamma skicka matvaror från Iran. För vad vi äter skiljer sig ju åt beroende på flera faktorer, bland annat vår bakgrund. I ett forskningsprojekt vid Örebro universitet ska forskare nu ta reda på mer om utlandsfödda svenskars matvanor.

Azadeh Ranjbaran föddes i Iran, men kom till Sverige för tjugo år sedan och har sett matutbudet förändras i butikerna under den tiden. Foto: Johannes Weckström /SVT

– Vi äter mycket ris till lunch och middag. Jag vet att man i Sverige äter mycket potatis, men mina barn är ju födda här och de gillar ris, säger Azadeh Ranjbaran.

Familjen har under åren ändrat sina frukostvanor, men även tagit till sig svenska maträtter.

– Till frukost åt vi tidigare bara bröd, marmelad, honung och smör. Numera äter vi mera pålägg som ost och kalkon. Jag lagar annars mycket svensk mat. Mina barn äter svensk mat i skolan och gillar det, säger Azadeh Ranjbaran.

– Det är också lättare ibland. Man måste lägga mer tid på persiska grytor. Men om jag gör en korv Stroganoff går det jättesnabbt.

I videoklippet finns fler röster. Bland annat berättar Khaled, från Syrien, varför det är han och inte frun som för det mesta lagar maten hemma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer