Den första tiden i Sverige bad Azadeh sin mamma skicka matvaror från Iran. För vad vi äter skiljer sig ju åt beroende på flera faktorer, bland annat vår bakgrund. I ett forskningsprojekt vid Örebro universitet ska forskare nu ta reda på mer om utlandsfödda svenskars matvanor.
– Vi äter mycket ris till lunch och middag. Jag vet att man i Sverige äter mycket potatis, men mina barn är ju födda här och de gillar ris, säger Azadeh Ranjbaran.
Familjen har under åren ändrat sina frukostvanor, men även tagit till sig svenska maträtter.
– Till frukost åt vi tidigare bara bröd, marmelad, honung och smör. Numera äter vi mera pålägg som ost och kalkon. Jag lagar annars mycket svensk mat. Mina barn äter svensk mat i skolan och gillar det, säger Azadeh Ranjbaran.
– Det är också lättare ibland. Man måste lägga mer tid på persiska grytor. Men om jag gör en korv Stroganoff går det jättesnabbt.
I videoklippet finns fler röster. Bland annat berättar Khaled, från Syrien, varför det är han och inte frun som för det mesta lagar maten hemma.