Örebrogruppen för Palestina startades av civila personer i Örebro som kände frustration över brist på uppmärksamhet kring det mänskliga lidandet i Gaza bland både media och regeringen.
– Vi är emot likställandet av judendomen med den israeliska staten. Den rädslan får folk att inte våga prata om det som händer i Gaza, säger Jasmine Fridljung, arrangör Örebrogruppen för Palestina.
Följ SVT:s direktrapportering om Hamas och Israel nedan.
Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern
Huthi-ledare svarar på Trumps uttalande
Mohammed Ali al-Houthi, en ledare inom den Iranstödda Huthirörelsen, kommenterar Trumps uttalande om en vapenvila, rapporterar Reuters.
al-Houthi skriver på X att man kommer att ”utvärdera USA:s stoppade aggressioner” och att man fortsatt kommer att stötta Gaza för att få slut på kriget.
Oman säger sig ha medlat mellan USA och Huthirörelsen för att få till en vapenvila, rapporterar Reuters.
Huruvida Israel nämns framgår inte, men Huthi-ledaren Mahdi al-Mashat säger att israeler bör ”stanna i skyddsrummen”, rapporterar Reuters med hänvisning till Huthi-kopplade Al Masirah TV.
Överblick
Israeliska attacker mot Libanon
Israel har riktat nya attacker mot södra Libanon, uppger statliga libanesiska NNA.
Torsdagens attacker träffade Nabatiyeh-regionen i södra Libanon, ungefär en mil från den israeliska gränsen. Israel ska ha bedrivit omfattande beskjutning i två omgångar.
Enligt nyhetsbyrån NNA orsakade de enorma explosionerna ”terror och panik” bland de boende.
Israels militär bekräftar i ett uttalande att armén attackerat södra Libanon.
Attackerna från Israel är de senaste i en lång rad mot Hizbollah i Libanon, trots att det sedan den 27 november formellt råder vapenvila mellan parterna. (TT)
Ayas dotter svalt ihjäl: Gud räddade henne
När Aya Alskafis dotter Jenan föddes vägde hon 2,6 kg, fyra månader senare vägde hon 2,8 kg. En dag hittade Aya henne död.
– Hon dog tjugo gånger varje dag, säger Aya.
Israel har blockerat nödhjälpen till Gaza i två månader. Många biståndsorganisationer har upprepande gånger sagt att det råder stor brist på mat i remsan och att människor svälter ihjäl.
Najwa Arams fem månader gamla dotter Suwar lever fortfarande. Hon vägde en gång 4 kg, men föll till 2,5 kg.
– Hon ammade men kunde inte bli mätt. Hon slutade för att det inte fanns något för mig att äta. Hon blev undernärd på grund av mig.
Se Aya Alskafi och Najwa Aram berätta om sina döttrar i klippet ovan.
Israel: Bär inte judiska symboler vid Eurovision
Israels säkerhetsråd har gått ut med reseråd för israeler som ska resa till Eurovisionfinalen i Schweiz i maj. Rekommendationerna innefattar bland annat att undvika att bära judiska och israeliska symboler offentligt.
Kritik har länge riktats mot arrangörerna av Eurovision för att Israel får delta trots det pågående kriget i Gaza. Demonstrationer mot Israels deltagande väntas pågå under finalen.
Säkerhetsrådet rekommenderar israeler att undvika protester och större evenemang i Schweiz, om de inte erbjuder säkerhetsåtgärder.
Organisation: Slut på måltider i Gaza
World Central Kitchen (WCK) arbetar med att bistå med måltider vid humanitära kriser. Nu skriver organisationen på X att de inte längre kan baka bröd eller servera måltider i Gaza. I inlägget skriver WCK att 130 miljoner måltider och 26 miljoner brödlimpor har levererats de senaste 18 månaderna.
Organisationen hänvisar till bristen på varor.
Sedan i mars har Israel blockerat biståndsleveranser från att komma in i Gaza. Hård kritik har riktats mot Israel för att få landet att lyfta blockaden. Israel säger å sin sida att för mycket av biståndsmaterialet tidigare har hamnat i terrorklassade Hamas händer.
Källor: Samtal om USA-styre i Gaza
USA och Israel har diskuterat om Washington kan leda en temporär administration i Gaza efter kriget, skriver Times of Israel och hänvisar till fem anonyma källor.
Tanken är att amerikanska tjänstemän ska kontrollera Gaza med stöd av palestinska representanter tills området demilitariserats och stabiliserats. Sedan skulle styret lämnas över till en palestinsk administration, enligt källorna. Det finns dock ingen plan för hur lång övergångsperioden kan bli.
Källorna jämför förslaget med USA:s inblandning i Iraks styre 2003. Styret lämnade över makten 2004 till en irakisk interimsregering.
Uppgift: Gisslan minst viktig för Israel
Israels militär (IDF) har tidigare kommunicerat att frisläppandet av gisslan är arméns främsta mål. Men det verkar inte stämma enligt ett internt dokument som tidningen Haaretz tagit del utav. I dokumentet anges militärens mål för en planerad offensiv i Gaza.
Frisläppandet av gisslan hamnar på sjätte och sista plats över listan av mål, enligt Times of Israel. Samtidigt påpekar tidningen att listan använder ordet ”fångar” istället för ”gisslan”.
IDF har inte kommenterat tidningarnas publiceringar.
Israel: En uppgörelse kan stoppa ny offensiv
Israels försvarsminister Israel Katz säger att Israels planerade större offensiv i Gaza kan ställas in om man når en uppgörelse om gisslan senast under nästa vecka. Om inte kommer Israel inleda en offensiv som inte kommer att upphöra förrän landet når sitt mål att återockupera Gazaremsan.
– Till skillnad från tidigare kommer IDF att stanna kvar i varje område (som det erövrar) för att förhindra terrorismens återkomst och för att undanröja och motverka alla hot, säger Katz i ett uttalande.
Israel har tidigare meddelat att offensiven är tänkt att påbörjas efter Donald Trumps besök i Mellanöstern den 13-16 maj.
”Dags att vakna” – frustration i EU över Gaza
Benelux-länderna driver på för tuffare EU-tag mot Israel på grund av utvecklingen i Gaza.
Nederländernas utrikesminister Caspar Veldkamp har krävt en översyn av unionens så kallade associationsavtal med Israel.
– Vi ser att blockaden mot humanitär hjälp fortsätter och också ny utveckling med beslut från Israels säkerhetskabinett om att öka krigsansträngningarna. Det är inget vi kan tåla, säger Veldkamp.
Hans kollega från Belgien är ännu skarpare.
– Att som krigsstrategi skära av tillgången till humanitär hjälp, mat, hälsovård, el och vatten är fullständigt oacceptabelt, säger socialkonservative utrikesministern Maxime Prévot. (TT)
Över 90 döda i dagens Gaza-attacker
Dödstalet efter flera israeliska attacker mot Gaza under onsdagen stiger till över 90, och flera ska vara skadade, rapporterar TT.
En av platserna som attackerades var en lokal i Bureij, enligt lokala uppgifter användes den som en skola – men israelisk militär menar att platsen användes som en Hamascentral och ett vapenlager.
Sedan Israel i mitten av mars bröt vapenvilan har över 2 300 dödats enligt Hamaskontrollerade hälsomyndigheter.
I helgen godkändes en plan för att utvidga Israels offensiv i Gaza.
Huthirebellerna: Har attackerat Israel
Huthirebellerna i Jemen har återigen attackerat Israel med drönare, säger deras militära talesperson.
Under tisdagen meddelade USA:s Donald Trump att de stoppar sina attacker mot Huthikontrollerade områden i Jemen då rörelsen inte längre vill bomba fartyg i Röda havet.
Efter uttalandet svarade en Huthiledare att de skulle ”utvärdera USA:s stoppade aggressioner” men samtidigt att Israel borde stanna i skyddsrummen.
I samband med onsdagens attacker mot Israel säger talespersonen för rörelsen att attackerna utfördes innan USA:s besked om stoppade attacker mot Jemen.