Johanna Elfving är chef på Miljökontoret i Örebro kommun. Foto: Nick Strömgren/SVT

Den svarta batterimassan i Örebro flyttas – ett och ett halvt år sedan det hittades

Uppdaterad
Publicerad

Det batteriavfall som dumpats på en åker i Örebro kommun kommer nu tas bort. Det meddelar nu Johanna Elfving, chef vid miljökontoret i Örebro kommun.

– Preliminärt kommer det vara borta före midsommar, säger hon SVT Nyheter Örebro.

Det var P4 Örebro som under fredagseftermiddagen gick ut med uppgiften om att avfallet ska flyttas. Företaget El-kretsen, som anlitade företaget Urecycle som dumpade massan på platsen, kommer att stå för notan.

Örebro kommun har sedan batteriskandalen uppdagades för ett och ett halvt år sedan avvaktat med att flytta det giftiga avfallet, eftersom man inte velat ligga ute med kostnaderna för det.

Sedan dess har de ansvariga företagen gått i konkurs och fyra män dömdes av Göta hovrätt i mars för miljöbrott, respektive grovt miljöbrott.

Betalningen landar på El-kretsen

– Vi har befarat sedan dag ett att vi skulle betala. Jag vet inte den exakta siffran men det är ett sjusiffrigt belopp, cirka sex miljoner kronor kanske, säger Martin Seeger, vd för El-kretsen.

Hur känns det för er?

– Ser man på hela historien är det tråkigt för alla som blivit drabbade, men ser man till det stora hela så är det skönt det är över.

I december påbörjade kommunen arbetet med att flytta en del av massan, nu kommer alltså hela avfallet tas bort och i nuläget är beskedet att det ska vara borta före midsommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.