Det blir ingen Svealandsregion

Publicerad

Förslaget om att det ska bildas en ny storregion Svealand efter nästa val har fallit.

Enligt uppgifter till SVT har Centerpartiet och Kristdemokraterna dragit sig ur förhandlingarna med regeringen och därmed finns det inget stöd för förslaget att bilda nya storregioner i riksdagen.

Enligt förslaget skulle Örebro län tillsammans med Dalarna, Gävleborg, Uppsala län, Västmanland och Sörmland bilda det nya storlänet Svealandsregionen.

Ett av syftena med storregioner är att sjukvården ska samordnas och bli bättre liksom kollektivtrafiken. Men det har funnits kritik – både mot att processen varit toppstyrd och hur den geografiska indelningen gjorts. 

”Inte meningsfullt”

Moderaterna drog sig ur förhandlingarna under onsdagen.

– Vi tycker inte att det är meningsfullt att fortsätta samtalen eftersom regeringen inte på något sätt har försökt gå oss till mötes, sa då Andreas Norlén (M) till SVT Nyheter.

Även Centerpartiet uppger att de inte har fått gehör för sina krav hos regeringen. Centerpartiet hade bland annat ställt krav på en omfattande decentralisering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer