Man måste inte gå till gymmet – lunchgympa i parken fungerar också bra. Foto: Sören Andersson / TT

Det här är ”Fysisk aktivitet på recept”

Publicerad

Fysisk aktivitet kan komplettera eller ersätta läkemedel. Ibland är fysisk aktivitet den bästa medicinen där aktiviteten blir huvuddelen av behandlingen. När man rör sig mer sker förändringar i kroppen som gör att man kan känna sig gladare, sova bättre, lättare hantera stress och hålla sin vikt.

Fysisk aktivitet kan minska risken för eller förbättra flera olika sjukdomar, till exempel de här:

  • högt blodtryck och stroke
  • kärlkramp och hjärtinfarkt
  • diabetes
  • benskörhet och benbrott
  • ont i ryggen
  • depression
  • demens
  • vissa cancersjukdomar

Behandling med Fysisk aktivitet på recept består av tre delar:

Samtal om fysisk aktivitet.

Skriftlig ordination av en eller flera fysiska aktiviteter som är anpassade till patientens hälsotillstånd, livssituation och intressen.

Uppföljning utifrån ditt behov.

Vem kan få Fysisk aktivitet på recept?

Den som behöver öka sin fysiska aktivitet för att förebygga eller behandla sjukdomar. Fysisk aktivitet är en viktig del av behandlingen vid ett 30-tal olika sjukdomar.

Vad kostar det?

Aktiviteter som ordineras på recept finns oftast utanför sjukvården och eventuella kostnader ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård. En del aktivitetsarrangörer erbjuder ett lägre pris eller extra stöd till deltagare som har fått Fysisk aktivitet på recept, FaR. Det är aktivitetsarrangören själv som bestämmer kostnaden för sina aktiviteter och eventuella rabatter för deltagare med FaR. Vissa arbetsgivare erbjuder motions- och friskvårdsförmåner för sina anställda, men det finns inga särskilda bestämmelser för FaR. Egen aktivitet, till exempel promenader, stavgång och joggning, är ett vanligt alternativ till aktiviteter som kostar pengar.

Källa: 1177.se och FYSS.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.