Johanna Uddling och Tim Svensson på Kumla kommun konstaterar att det här jullovet blir annorlunda för barnen. Foto: SVT

Så blir jullovet för barnen när det mesta är stängt

Uppdaterad
Publicerad

Stängda badhus, bibliotek, biografer och inställd allmänhetens åkning. Ja, listan kan göras hur lång som helst på aktiviteter som barnfamiljer måste välja bort det här jullovet. Men om bara vädret tillåter lovar merparten av länets kommuner att spola upp isbanor.

Kumla kommun är en av de kommuner i länet som planerar att spola upp isbanor.

– Jag märker att många är sugna på att åka skridskor nu när allmänhetens åkning är inställd. Vi håller tummarna att det blir tillräckligt kallt för att kunna spola upp isbanor, säger Tim Svensson, idrottskonsulent i Kumla kommun.

Pandemijul

Men vad finns annars för barn och ungdomar att göra  under lovet när det mesta är stängt? Ja, frågan är inte helt enkel att svara på för kommunerna i de här tiderna då det gäller att vara kreativ.

Hör mer hur man resonerar i Kumla kommun i klippet ovan.

Så tänker kommunerna kring isbanor

  • Askersund: I Askersund har man inte fattat något beslut än. Ifjol satte den milda vintern stopp för isbanor och i år kan det vara en pandemi som gör det. ”Utvecklingen med restriktioner är det viktigaste vi tittar på. Vi lever lite vecka för vecka. Så vi vet inte hur det blir den här vintern med isbanor”, säger Ann-Kristin Olsson, avdelningschef på fritid och rekreation på Askersunds kommun.
  • Degerfors: Kommunen kommer att spola upp isbanor om vädret tillåter
  • Hallsberg: I Hallsberg väntar man in bättre väder och här brukar föreningar kunna få stöd att spola upp isbanor. Vid kallare väder kan det bli aktuellt.
  • Hällefors: I Hällefors spolar kommunen inte upp några isbanor. Däremot kan det finnas föreningar eller privata krafter som ordnar isbanor.
  • Karlskoga: Planerna på en helt ny isbana på torget i Karlskoga fick läggas på is ifjol på grund av den milda vintern. Den rink som köptes in ifjol är kommunen beredd att placera på torget och spola upp is på, om vädret tillåter.
  • Kumla: Kommunen kommer att spola upp isbanor om vädret tillåter. ”Vi håller tummarna att det blir tillräckligt kallt för att kunna spola upp isbanor, säger Tim Svensson, idrotskonsulent i Kumla kommun.
  • Laxå: I Laxå har man ännu inte planerat för att spola upp isbanor. ”Så länge vädret är så här är frågan inte heller aktuellt, säger Thomas Dahlberg på Kommunfastigheter.
  • Lekeberg: I Lekeberg kommer frågan lyftas upp om det blir bra väder för uppspolning. Kommunen brukar spola isbanor men ifjol tillät inte vädret det. ”Det är ingen idé att bestämma något nu om förutsättningarna ändras med tanke på pandemin”, säger Maria Gille, kultur- och fritidschef i kommunen.
  • Lindesberg: Om vädret tillåter är kommunen beredd att spola upp isbanor.
  • Ljusnarberberg: Kommunen kommer att spola upp isbanor om vädret tillåter
  • Nora: I Nora beslutade man tidigare i år att inte ta över isbanan vid Karlsäng. Så i Nora har kommunen inga isabanor som man kommer att spola upp, oavsett väderlek. Däremot kan det finnas föreningar eller privata krafter som ordnar isbanor.
  • Örebro: Kommunen har tagit kontakt med en entreprenör som kommer att sköta plogningen vid Rynningeviken om det blir is där naturlig väg. Inga beslut är dock tagna om att spola upp isbanor. Väderleken är en av två faktorer som styr. ”Sedan diskuterar vi det här utifrån corona och riskerna för trängsel”, säger Åsa Wistrand, verksamhetsansvarig planerare för friluftsliv på Örebro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pandemijul

Mer i ämnet