Den som vill öppna upp en uteservering i Örebro kommun måste ansöka om tillstånd hos polisen.
Även kommunen ska yttra sig över ansökan och det finns en rad kvalitetskrav man måste följa.
– Jag har en känsla av att vi har en ganska generös inställning till hur man hanterar uteserveringar i Örebro, jämfört med andra kommuner, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt på Örebro kommun.
SVT Play: Se inslag om uteserveringarna
Markiser vanligare
I kvalitetskraven för uteserveringar står det bland annat att man ska välja stolar och bord som passar in i stadsmiljön, till exempel caféstolar i smide, metall eller trä.
Om det är fler och fler krögare som ansökt om att öppna upp uteservering kan han inte svara rakt av på. Däremot märker man av en trend.
– Trenden har gått åt att man skapat serveringsytor som är mer och mer försedda med markiskonstruktioner och annat. Det har väl skapat en slags trend hos krögarna just i Örebro, Peder Hallkvist.
”Betyder otroligt mycket”
För krögarna är uteserveringarna mer än bara mys eller trend. För många bygger en stor del av årets omsättning på sin utservering.
– Utan dem skulle det förmodligen inte vara lika många anställda på restaurangerna, säger krögaren Ibrahim Cogo. Och förmodligen inte vara lika roligt heller.
Restaurangchefen för en annan av torgets uteplatser, Caroline Orrvik, håller med.
– Vi flyttar ut verksamheten så fort vädret tillåter. Så fort solen kommer fram vill man ju vara ute. Det tror jag alla vill.