Sven-Peter Sörensson styrelseledamot DHR Örebroavdelning. Foto: Leonora Toplica/SVT

DHR: ”Det finns en utbredd rädsla för att åka buss med rullstol i Örebro”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt organisationen DHR (delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet) har flera rullstolburna personer hört av sig och berättat att de blivit nekade att åka buss. Organisationen har tillsammans med Länstrafiken startat ett projekt som ska förbättra bemötandet av rullstolsburna i kollektivtrafiken.

Efter att Tiemon Okojevo felaktigt nekades att åka buss för att han satt i en elrullstol så hörde organisationen DHR Örebroavdelning av sig till Länstrafiken för att starta ett projekt ihop.

– Jag sade till kollektivtrafikchefen Fredrik Eliasson att jag kommer åka buss för att testa förarna och då sade han att vi ska göra ett projekt av det. Han sa ni DHR åker ut och provar och ser så att förarna vet vad som gäller, säger Sven-Peter Sörensson styrelseledamot DHR Örebroavdelning.

Brist på information

Han berättar att många hört av sig till organisationen efter att de varit med om taskiga bemötande från förare.

-  Många vågar inte ens prova åka buss i Örebro för att då blir det tjafs med föraren om att man inte har assistent eller att det är någonting annat som inte är rätt med rullstolen, säger Sven-Peter Sörensson.

DHR anser att det råder brist på information.

– Mycket av problemet handlar om bristande information ifrån ledningen till förarna och till oss i allmänheten, säger Christer Johansson ordförande i DHR Örebroavdelning.

I klippet ovan berättar DHR om vad rullstolsburna får höra när de nekas påstigning i bussar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.