Foto: Johan Nilsson / TT

Diakon friad för våldtäkt – får prövotid av Svenska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

En diakon som gjort sexuella närmanden mot fyra kvinnor och polisanmälts i ett fall får nu en prövotid av sin arbetsgivare – Svenska kyrkan. Detta trots att han friats i två domstolsinstanser.

En diakon som varit anställd av Svenska kyrkan i länet har betett sig olämpligt mot fyra kvinnor, enligt arbetsgivaren.

Det var i januari förra året som domkapitlet fick uppgifter om att mannen, verksam i ett pastorat i länet, gjort sexuella inviter i den öppna verksamheten kyrkan bedriver.

Frikändes av domstol

I ett fall gjordes en polisanmälan om våldtäkt, men det åtalet lades ner och han friades av tingsrätten. Domen överklagades till hovrätten som fastställde tingsrättens dom.

Men Svenska kyrkan väljer att agera arbetsrättsligt. I den interna utredning som domkapitlet genomfört är uppgifterna ”delvis motstridiga”, men en gemensam nämnare från kvinnornas berättelser är att mannen framfört önskemål om sex.

Dessutom har kvinnorna uttryckt att de litat på mannen eftersom han var diakon.

Valde att säga upp sig

I samband med polisanmälan stängdes diakonen av och denne valde senare att säga upp sig från sin tjänst. Han har dock efter att tidigare ha avlagt diakonlöften kvar sin rätt att uföra kyrkans vigningstjänst.

Om mannen under prövotiden på tre år visar sig olämplig kommer han förklaras obehörig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.