Njursjuka Erika gör dialys som performance

Uppdaterad
Publicerad

2017 fick Erika Lindholm en njursjukdom. Efter många timmar av lyssnandet på en dialysmaskin kom hon på en idé som skulle ta henne till en musikalisk föreställning. I sommar kommer föreställningen ”Wallée signalerar” till Örebro.

Det var när frilansmusikern Erika Lindholm var på Kuba för att kolla in deras musik och kultur våren 2017 som sjukdomen slog till med full kraft och totalt förändrade hennes liv. En sjukdom som kallas Goodpastures och drabbar en på miljonen.

För Erikas del innebär det att hennes njurar helt slutat fungera och måste få dialys fyra gånger per vecka. Hon har så kallad hemdialys och sköter det själv men det är tidskrävande.

Det är mycket att hålla koll på innan Erika kopplar in sig på dialysmaskinen. Foto: Monika Bruhn/SVT

20 timmar dialys

Det tar cirka fem timmar varje gång. Timmar som trots bundenheten till maskinen kan användas till något bra.

– Det var det här med rytmerna som kommer från dialysmaskinen Wallée som jag fascinerades av och började tänka mycket på när jag låg där timme efter timme.

Då kom idén att göra något kreativt av det. En performance.

Hon tog hjälp av sin vän Elias Gustavsson som är ljudingenjör och de satte mikrofoner vid dialysmaskinen för att förstärka de olika rytmiska ljuden. Till det improviserar Erika på saxofon och tvärflöjt samtidigt som hon sitter i dialys på scenen.

– Sen fick jag en idé om att det vore häftigt med någon rörelse i det hela. Kanske något som visar blodets bana.

”Viktigt att vända till det positiva”

Det resulterade i att Mattias Gustafsson klädd i en kroppsstrumpa dansar under hela den tre timmar långa föreställningen.

– Hans dans är väldigt olika under alla timmar. Det kan vara ett finger som rör sig i takt med maskinen eller det kan vara helkroppsrörelse.

För Erika är det inte bara tillfället att få spela som är viktigt.

– Det är inte många som vet vad det innebär att vara dialyspatient och vad dialys är – så det är viktigt att göra någonting av det. Men framförallt är det för att jag tycker det är viktigt att vända sin sjukdom till något positivt eller kreativt eller att få leka och skapa med sin sjukdom.

Erika Lindholm ägnar delar av sin dialystid till att spela saxofon. Foto: Monika Bruhn/SVT

Kommer till Örebro

Den 27 maj kommer föreställningen till Göteborg innan den åker vidare till Konstfrämjandets lokaler i Wadköping i Örebro den 20 juni.

– Det här är mer som en konsthappening än en konsert så man kan komma och gå som man vill, avslutar Erika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.