I klippet får ni vara med när Martin Zakrisson, som har diabetes typ 1, är på ett digitalt besök hos sjuksköterskan Lena Eriksson på medicinkliniken. Foto: SVT

Digitala vårdmöten på gång i alla landsting

Uppdaterad
Publicerad

Att möta doktorn i mobilen kommer att bli verklighet inom den offentliga vården i hela landet inom ett par år.

– De privata utförarna har gått före och stimulerat utvecklingen, säger Patrik Sundström på Sveriges kommuner och landsting.

Svensk sjukvård är i början av en stor omställning där nya arbetssätt med stöd av digitalisering kommer att vara helt bärande, menar Patrik Sundström, ansvarig för e-hälsa på Sveriges kommuner och landsting.

I dag använder sju till åtta regioner digitala vårdmöten som chattar eller videosamtal.

Digital vård

– Om några år kommer det att finnas i alla regioner. Regionerna kraftsamlar kring hur de kan nyttja kraften i digitaliseringen, säger Patrik Sundström.

Fler lever längre

Men att införa digitala vårdmöten är bara en liten del i omställningen av vården, menar han. 

– Det handlar om att radikalt förändra rådande kulturer, arbetssätt, beteenden och samverkansformer, säger Patrik Sundström.

Att det här sker nu beror dels på att människor nu för tiden är vana att agera digitalt inom andra sektorer och dels på den demografiska utvecklingen i landet. Inom en tioårsperiod kommer andelen människor som lever längre än till 80 år öka med omkring 45 procent medan de i yrkesverksam ålder kommer att öka med bara sex procent under samma period, enligt Patrik Sundström.

– Det är ett krokodilgap som bara kan mötas med smartare arbetssätt med stöd av digitalisering, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital vård

Mer i ämnet