Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Edit Stefansson berätta om hur det kändes inför tävlingen. Foto: Fanny Hult/SVT

Distansritt-tävling i Hallsberg, Blåberga och Åsbro: ”Banan är motståndaren”

Uppdaterad
Publicerad

Nu i helgen arrangerades det för första gången i området Hallsberg, Blåberga och Åsbro en tävling i distansritt. SVT var på plats innan tävlingstart för att känna på stämningen.

Distanstävlingen under söndagen var en ”Clear round” som innebär att den är mellan 40 och 50 kilometer lång och är tidbegränsad.

Tävlingsledaren Erica Svensson berättar att det går ut på att rida slingor ute i skogen där ryttarna kommer tillbaka efter halva turen. Då ska de tävlande få ner hästens puls samt presentera hästen för veterinären inom 20 minuter. Därefter vilar de cirka 40 minuter och kör sedan den andra halvan av turen. När de kommit i mål ska hästen vara godkänd av vetrinär.

Vetrinärbesiktning

– Veterinärbesiktningarna är ett viktigt moment i sporten. Hästarna besiktas före, under och efter tävlingen. Alla hästar måste ha godkänt i alla besiktningar för att bli godkända i tävlingen. Det hjälper inte att rida för fort över hästens förmåga och kommer först över mållinjen om du inte har en godkänd besiktning, säger Erica Svensson.

Flera tävlingar kommer att arrangeras framöver, den 17 juni blir det lag-SM på 80 kilometer.

Starta klippet för att höra några av tävlingsdeltagarnas känsla var innan tävlingen och hör Erica Svensson berätta mer om sporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.