Foto: SVT

Djurkliniker köps upp – kan påverka personal

Uppdaterad
Publicerad

En stor majoritet av Sveriges alla djurkliniker har under de senaste åren blivit uppköpta av riskkapitalbolag.

Hos fackförbundet Kommunal har man sett hur det har påverkat deras medlemmar negativt.

Svensk djursjukvård har förändrats mycket de senaste åren. Idag vittnar personal om dåliga arbetsförhållanden och anmälningar om felbehandlade husdjur har ökat kraftigt.

För fem år sedan bestod branschen nästan uteslutande av fristående kliniker eller mindre koncerner. Men när riskkapitalbolagen började tävla om vem som skulle kunna köpa flest mottagningar runt om i landet förändrades marknaden.

Två aktörer äger över hälften av klinikerna

Nu finns det två dominerande aktörer som tillsammans äger över 60 procent av alla kliniker och verksamheten omsätter flera miljarder.

– Det är klart att det påverkar negativt till att börja med, men vi får hoppas att det blir bättre. Arbetsgivarna tar sitt ansvar men det är inte så lätt att ändra rutiner och arbetsuppgifter, så visst har det blivit jobbigt för våra medlemmar, säger Ewa Björck som är skyddsombud på Kommunal.

Riskkapitalbolagen kritiseras ofta för att fokusera för mycket på vinster. Frågan är om det också påverkar de anställdas höga arbetsbelastning.

Svenska Veterinärförbundet har också märkt av att fler medlemmar hör av sig med arbetsrelateradeproblem men man tror inte att ökningen enbart beror på riskkapitalbolagens intåg utan även andra samhällsförändringar.

– När vi blev uppköpta så jobbade jag på ett stort ställe där arbetsbelastningen redan var hög, jag tyckte inte det blev någon större skillnad, säger hon.

Branschorganisationen Svensk Djursjukvård menar att det inte att den höga arbetsbelastningen beror på ägarbilden. Istället är det storleken på kliniken som avgör då en större klinik kan ha svårare att bemanna upp med legitimerad personal.

Positiva effekter

Djursjukhuset Albano i Stockholm ägs av Anicura. Även här ser man problem med arbetsbelastningen inom branschen men det handlar om bristen på legitimerad personal.

– Branschen växer med 8-10 procent varje år och det är fylls inte på med utbildad personal i samma takt, säger verksamhetschefen Karin Ronander.

Hon ser fördelar med att stora koncerner går in i branschen då veterinärerna inte längre behöver fokusera på exempelvis ekonomistyrningsprogram. Samtidigt kan klinikerna utvecklas och specialicera sig.

Många reagerar

Många av SVT Örebros tittare har reagerat på rapporteringen om situationen på djurkliniker och kopplar ihop det med förändringarna i branschen:

”Ingen rolig läsning, men det är väl ingen som jobbar (i alla fall på dom lite större klinikerna) som är förvånad.”

”En fråga är om det beror på att många djursjukhus har blivit privatiserade och har blivit uppköpta av ägare som ser till att tjäna så mycket pengar som möjligt...”

Högre priser

En bild som många djurägare har är att priserna har höjts efter att riskkapitalbolagen köpt in sig på marknaden. En bild som nu delvis bekräftas.

– Det är väl många småkliniker som blivit dyrare än tidigare. Småkliniker kunde ha snälla priser tidigare och det kan de inte ha nu när de ägs av riskkapitalister för nu måste de ha samma priser som deras ägare vill och då blir det kanske dyrare, säger Veronica Hollsten.

Karin Ronader tror däremot inte att priserna har höjts.

– Bolagen styr inte prissättningen utan det handlar om att ha en relevant prissättning. Att ta rätt betalt för rätt vård, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.