Djurplågeri mot kaniner upprör uppfödare i länet

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer starka reaktioner på filmerna som visar hur angorakaniner plågas hos kinesiska uppfödare

– Jag klarar inte av att se bilderna. Jag förstår inte hur man kan göra så mot djur, säger  Gunilla Larsholt, ordförande i Svenska angoraföreningen.

Gunilla Larsholt föder själv upp angorakaniner på Hallagården några mil utanför Örebro. Hon är upprörd över hur angorakaniner behandlas på de smygfilmade bilder från djurrättsorganisationen Peta som SVT har visat idag. Filmerna från Kina visar bland annat hur en kanin binds fast och får håret bortryckt tuss för tuss, samtidigt som kaninen skriker högljutt.

– Jag är bestört och tycker att det är fruktansvärt, säger Gunilla Larsholt.

Svenska kaniner klipps istället med sax var tredje månad. Det är en procedur som tar mellan 30 minuter och en timme. I samband med klippningen slängs också en del hår som inte håller tillräckligt hög kvalitet.

Under klippningen håller sig kaninen lugn och binds inte fast som på de kinesiska bilderna.

Flera stora klädkedjor stoppar nu omedelbart sin import av angoraprodukter efter att ha sett bilderna från produktionen i Kina.

– Det är ett levande väsen som man nästan sliter sönder. Det finns ingen ursäkt för det, säger Gunilla Larsholt.

OBS: Varning för starka bilder i klippet ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaniner plågas för att bli angora

Mer i ämnet