Foto: CMORE SPORT

DO utreder inte indiansymbolen

Uppdaterad
Publicerad

Hockeylaget Frölunda Indians och speedwaylaget Indianerna anmäldes till DO för att namnen och symbolerna ansågs kränkande. Men DO kommer inte att utreda anmälningarna.

Båda lagen har logotyper som visar målade ansikten med bestämt utseende och fjäderskrud. Anmälaren anser att lagnamnen och symbolerna ger en stereotyp bild av indianer.

Men diskrimineringsombudsmannen (DO) har redan lagt ner ärendena.

– Vi har bedömt att detta är något som faller utanför diskrimineringslagens skydd, säger DO:s pressansvarige Clas Lundstedt.

DO tar bland annat upp diskriminering inom arbetsliv, utbildning och sjukvård.

Frölunda håller inte med om den bild som ges i anmälan.

– Vi kan inte se att vi sårar någon folkgrupp. Vår uppfattning är att det är en positiv symbol, säger Frölundas ordförande Mats Grauers till Dagens Nyheter.

Anmälaren får dock stöd i en debattartikel i GT av professor Sven-Göran Malmgren, som är huvudredaktör för Svenska akademiens ordlista. Han ser namnet Indians och logotypen som ”djupt problematiska”, och anser att loggan är ”ett hån mot en folkgrupp som har haft ett mer tragiskt öde än de flesta andra folk”.

I Nordamerika har liknande kritik framförts mot laget Washington Redskins, som spelar amerikansk fotboll.

Namnen

Indians är ett artistnamn som används av Frölunda HC. Klubben har sitt ursprung i Västra Frölunda IF, vars hockeylag på grund av namn och geografiskt läge i Sverige kallades ”Vilda Västern”. När man ville ha ett mera etablerat artistnamn på 1990-talet, valde klubben mellan indianer och cowboys.

Indianerna är artistnamnet på Kumla MSK:s speedwaylag. Enligt klubbens sajt uppkom namnet på 1940-talet, när en av förarna hade fjädrar målade på hjälmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.