Samtliga sju åtalade dömdes för ofredande efter nollningsritualen vid Lindeskolan. Nu överklagar två av dem till högre instans. Foto: SVT

Dom efter nollningen på Lindeskolans elevhem överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Två av de ungdomar som dömts för ofredande efter en nattlig nollning på ett elevhem har överklagat tingsrättens dom. Deras motivering är att deltagandet var frivilligt.

Nollningen skedde i Lindesberg i augusti i fjol, natten till läsårets första dag. Nybörjareleverna väcktes av äldre elever och förmåddes att ställa upp på förödmjukande tävlingar, mer eller mindre avklädda. De fick också förklarat för sig att nollningen var en tradition som skulle hållas hemlig.

Dömdes för ofredande

Men nollningen uppdagades och skolledningen gjorde en polisanmälan. Sju av de äldre eleverna dömdes för ofredande. Örebro tingsrätt skrev i domen att tävlingarna var förnedrande och att nybörjareleverna kände sig tvingade att delta.

Men enligt överklagandena ska det ha stått klart för nybörjareleverna att deltagandet var frivilligt, eftersom vissa avstod. Det borde också ha varit uppenbart att eventuella hotelser inte var allvarligt menade. Syftet var inte att kränka, utan att skapa bättre sammanhållning.

Inledde granskning

Skolinspektionen har inlett en granskning av Lindeskolan sedan den nyligen fick kännedom om nollningen. Lindeskolan har ett idrottsgymnasium med många inflyttade elever. Elevhemmet var obemannat natten när nollningen skedde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nollningen på Lindeskolan

Mer i ämnet