Örebro tingsrätt. Foto: Johan Pisoni / SVT

Fängelse för medlemmar i mc-klubb – döms för människorov

Publicerad

Tre män i ett mc-gäng döms av Örebro tingsrätt för att ha fört bort och spärrat in en man i de norra delarna av länet. En fjärde man döms för medhjälp till grov utpressning.

Det var i början av februari i år som männen, varav två är ledande inom mc-klubben, tog sig hem till målsäganden och krävde att han skulle betala tillbaka en skuld. I hemmet fanns förutom mannen även hans familj och flera minderåriga barn.

Nekade – misshandlades och fördes bort

När mannen nekade till att betala den påstådda skulden ska han ha misshandlats och hotats, och därefter förts bort i en bil. Färden pågick under flera timmar och han ska under tiden ha hotats och misshandlats.

Ytterligare en man följde med i bilen och är även han målsägande, men ska inte ha varit utsatt för utpressning. Han fick vid ett stopp lämna fordonet och resan slutade med att polisen ingrep vid en bankomat.

Flera års fängelse

Männen döms även för försök till grov utpressning, eftersom de försökt förmå mannen att föra över 100 000 kronor till dem. Eftersom polis hann ingripa innan några pengar överförts bedöms brottet som försök.

Samtliga döms till sex års fängelse.

Bevakade mannens hem

En fjärde man döms för medhjälp till grov utpressning. Han ska ha hjälpt männen med lokalkännedom, visat området och även cirkulerat kring mannens hem före bortförandet för att försäkra sig om att mannen var hemma. Han döms till sex månaders fängelse.

Alla dömda har förnekat brott. Till följd av händelserna har båda målsäganden och deras anhöriga fått skyddat boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer