Foto: SVT

Domaren förklarar: ”Får inte hylla Hitler”

Uppdaterad
Publicerad

Emanuel Lärkestål är den tredje ansvarige utgivaren från Nordfront som döms för hets mot folkgrupp i Örebro tingsrätt.

– Man får inte publicera hakkorsflaggor eller bilder på Hitler i hyllningssyfte, säger domaren Björn Lindén.

Nordfront byter med jämna mellanrum ut sin ansvariga utgivare. De två tidigare före Emanuel Lärkestål har också dömts för hets mot folkgrupp i Örebro tingsrätt.

– Då handlade det om 20-30 fall. Det här är det mål med flest åtalspunkter, säger Björn Lindén, rådman Örebro tingsrätt.

Dagsböter

Lärkestål får villkorlig dom och dagsböter på totalt 4 000 kronor. En påföljd som motsvarar fem månaders fängelse enligt Lindén.

– Villkorlig dom är som en varning.

Åklagaren förde vid rättegången fram åsikten att man borde se hårdare på att Nordfront systematiskt byter ut ansvarig utgivare.

– De blir som målvakter för att slippa krypa in i fängelse, men det är inget vi tagit hänsyn till. Det skulle kunna vara ett argument som åklagaren kan använda vid en överklagan, säger Lindén.

Viktig för demokratin

Han menar att yttrandefriheten är viktig för demokratin – och att den kommer med ansvar och plikter.

– I vissa publikationer, som till exempel historiska magasin, kan det vara motiverat att publicera bilder på Hitler på ett objektivt sätt. Men man får inte publicera hakkorsflaggor i hyllningssyfte, eller skriva att Hitler var en toppenkille. Man ska helt enkelt undvika yttranden som kränker andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.