I högra bilden samtalar Emanuel Lärkestål med försvarare Sargon De Basso under rättegången i Örebro tingsrätt. Foto: TT / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Utgivare för nazistisk sajt döms för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare ansvarige utgivaren för sajten Nordfront, Emanuel Lärkestål, döms för hets mot folkgrupp i 61 fall. Det efter att sajten publicerat flera artiklar med bilder på Hitler, vilket är förbjudet att göra i hyllningssyfte.

Den 32-årige Lärkestål döms till villkorlig dom och dagsböter på 4 000 kronor i det största tryckfrihetsmålet någonsin i Sverige. Han döms i 61 av de totalt 106 åtalspunkterna.

– Den villkorliga domen motsvarar egentligen fängelse i fem månader. Men istället för vanligt fängelsestraff får han en varning, säger rådman Björn Lindén som dömt i målet.

Publicerade artiklar

Lärkestål var tidigare ansvarig utgivare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt, som publicerat artiklarna innehållande hets mot folkgrupp.

Emanuel Lärkestål är hemmahörande i Borlänge, men rättegången hölls i Örebro tingsrätt eftersom hemsidans server varit placerad i Örebro län.

Använder jury

I tryckfrihetsmål används i första instans en jury. Den ansåg att Lärkestål gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp i 104 fall, och får nu medhåll i 61 av punkterna när de tre juristdomarna fastställt domen.

– Det var väldigt många liknande bilder på Hitler, och vi var tvungna att göra en rättslig bedömning av varje bild för sig. Och i många fall syntes det inte att det var Hitler på bilderna, säger Björn Lindén.

De flesta av åtalspunkterna handlar om att hemsidan skrivit artiklar om hur platser affischerats med bilder på Adolf Hitler. Åklagaren menar att hemsidan gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp, men den Lärkestål har nekat till alla anklagelser och uppgivit att hemsidan endast skrivit om nyhetshändelser.

Lärkeståls försvarare Sargon De Basso uppger till SVT Nyheter Örebro att han med största sannolikhet tänker överklaga domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer