Foto: Johannes Weckström/Peter Comstedt/SVT

Dömd för mord får straffet sänkt av Göta Hovrätt

Uppdaterad
Publicerad

Trots att både tingsrätten och hovrätten kommit fram till att den dömde 20-åringen ”använt våld i en omfattning som varit obefogat” vid en händelse i mars då en annan man misshandlades till döds så blir domsluten annorlunda. Nu dras fem år av från tingsrättens fängelsestraff.

Den man i 20-årsåldern som dömdes till 13 års fängelse för mord i Örebro i slutet av mars 2020 får sitt straff sänkt av Göta Hovrätt.

Mannen, som fortfarande enligt hovrätten är skyldig till mord, ska istället avtjäna ett fängelsestraff på 8 år.

Avled efter misshandel

Det var i slutet av mars 2020 som mannen mötte upp med en jämnårig för att lösa en tvist om försäljningen av en bilstereo. Den man som dömdes misshandlade i samband med mötet den andre mannen genom att hugga honom med flertalet knivhugg. Den attackerade mannen avled av sina skador.

Den dömde mannen hävdade redan i tingsrätten att han handlat i nödvärn, något som rätten ansåg var obefogat.

”Svårligen kunnat besinna sig”

Hovrätten kommer dock till en annan slutsats och menar att visserligen har den dömde mannen ”använt våld i en omfattning som varit obefogat”, däremot har han varit i en sådan situation att han ”svårligen kunnat besinna sig”. Det beror bland annat på tidigare hot från den avlidne mannen som både besökt den dömdes familj och som dök upp med beväpnade kamrater till mötet mellan dem båda.

Att 20-åringen ska ha sagt att han ville döda den andre mannen några dagar innan misshandeln ska inte heller ligga 20-åringen till last eftersom han sa det när han var berusad menar hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.