Högsta domstolen ger nu prövningstillstånd till flera tidigare dömda. Foto: Leonora Toplica/SVT, Magnus Andersson/TT

Dömda för blåljussabotage i Sveaparken får nya rättegångar

Publicerad

Närmare 20 män som tidigare dömts för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med upploppet i Sveaparken i Örebro på långfredagen 2022 kommer att få nya prövningar i hovrätten. Detta efter att Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd.

Tidigare i våras kom Högsta domstolen, HD, med en vägledande dom om hur brottet grovt sabotage mot blåljusverksamhet ska bedömas.  

Fram till HD:s dom hade straffnivån legat på omkring fem års fängelse för de som dömts, detta efter flera domar i olika hovrätter.  

I HD:s dom, som alltså blev vägledande, sänktes straffen från storleksordningen fem år till tre år. HD skrev att det samlade straffvärdet inte är så högt som hovrätten tidigare har funnit och att de tilltalade enbart ska dömas för de delar som är kopplat till deras agerande.  

Det har inneburit att de som dömts efter HD-domen fått kortare straff än vad som utdömdes före den. 

Dömdes före HD-domen

De 20-talet män som nu får nya prövningar dömdes före HD-domen och har fått straff på mellan 4 och 6,5 års fängelse. I några fall handlar det om sluten ungdomsvård mellan 10 och 14 månader.  

De har överklagat sina domar och får nu prövningstillstånd och deras mål skickas tillbaka till hovrätten då Högsta domstolen pekar på att det finns en vägledande dom. 

Riksåklagaren har motsatt sig att domarna ändras och i vissa fall överklagat för att få längre fängelsestraff.  När målen nu går tillbaka till hovrätten kan riksåklagaren komma att lägga fram ny bevisning och justera gärningsbeskrivningarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige chockades av bilderna från påskhelgen 2022. Få en snabb sammanfattning av vad som hände. Foto: Pavel Koubek/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.