Flera polisbilar blev uppbrända och plundrade på utrustning under upploppet i Sveaparken. Foto: Leonora Toplica/SVT

Ungdomar dömdes efter upploppet – hovrätten skärper straffen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra ungdomar dömdes för att ha deltagit i upploppet i Sveaparken i påskas. Men åklagaren var inte nöjd med det utdömda straffet – och överklagade till hovrätten. Idag, tisdag, kom domen.

Ungdomarna dömdes till ungdomsvård för sabotage mot blåljusverksamhet. Samtliga var under 18 år vid upploppet.

Men åklagaren ville se en straffskärpning och ansåg att ungdomarna skulle dömas till sluten ungdomsvård – och överklagade därför domen.

– Jag gör det av den anledningen att tingsrätten bedömt det som enbart blåljussabotage och inte som ett grovt brott, har åklagaren Mats Berg tidigare sagt till SVT.

Göta hovrätt går nu på åklagarens linje och skärper straffen för samtliga. Två av killarna döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till sluten ungdomsvård i 14 månader.

Även de två andra killarna döms till sluten ungdomsvård i 10 respektive 14 månader.

Ytterligare en dom gällande upploppet kom på tisdagen. Tre män som dömts till fleråriga fängelsestraff för upploppet överklagade till hovrätten. Där väljer hovrätten att fasställa tingsrättens dom om grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Totalt har 36 personer frihetsberövats för att ha deltagit i upploppet i Örebro under påskhelgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet