Efter domen i hovrätten gällande batteriskandalen överklagar nu de dömda till högsta domstolen. Foto: SVT

Batteriskandalen överklagas – kan tas upp i högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de fyra män som dömts i det uppmärksammade miljöbrottsmålet om batteriskandalen överklagar hovrättens fällande domar till Högsta domstolen, något Nerikes allehanda var först med att rapportera. Åklagarsidan har inte överklagat domen.

De fyra män som varit misstänkta i målet dömdes i tingsrätten till fängelse, men hovrätten mildrade samtligas domar. Totalt tre av dem överklagar nu sina domar och vill se att ärendet tas upp i Högsta domstolen.

Åklagare överklagar inte

Tiden för att överklaga domen har gått ut och åklagarsidan har valt att inte överklaga.

– Riksenheten tar det beslutet och de ansåg inte att det här ärendet skulle söka prövningstillstånd, säger Helena Eckerrot Flodin som varit åklagare i ärendet. Det är sådant man får finna sig i.

Oklart vad HD gör

Enligt henne är det inte solklart om ärendet kommer tas upp i Högsta domstolen eller inte.

– Det är jättesvårt att säga. Hade det här varit vilket miljömål som helst så hade jag inte trott det, men det är väldigt få grova miljöbrott som går vidare, så detta kanske de väljer. Det är en unik dom, avslutar Eckerrot Flodin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.