• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Hovrätten sänkte straffet för 38-åringen. Foto: Polisens förundersökning/Arkiv

Dömd för krigsförbrytelse får sänkt fängelsestraff av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

En 38-årig man boende i länet dömdes av tingsrätten i februari i år till fängelse för krigsförbrytelse i samband med strider i norra Irak. Hovrätten har nu beslutat om att sänka fängelsestraffet till ett år.

Mannen stred på den irakiska sidan mot IS i Irak och krigsbrotten ska ha skett en period under 2015.

Han ska ha poserat på bild tillsammans med döda och stympade kroppar, bilder som därefter publicerats på Facebook.

38-åringen har tidigare erkänt att bilderna är riktiga och att han stred på den irakiska sidan mot IS under perioden, men han har nekat till brott. Tingsrätten dömde mannen till ett år och tre månaders fängelse i februari i år.

Finns få liknande fall

Mannen yrkade på att hovrätten skulle frikänna honom, och i andra hand döma honom till lindrigare eller sänkt straff. På tisdagen kom hovrättens dom. Domstolen ändrar tingsrättens domslut genom att sänka straffet till ett års fängelse.

Hovrätten skriver i sin dom att det finns få liknande fall att jämföra med, och att motsvarande handlingar i Sverige under fredstid skulle ge fängelsestraff i högst två år. Mot bakgrund av det anser hovrätten att brottslighetens straffvärde motsvarar fängelse i ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.