• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Den man som åtalats för krigsförbrytelser döms av Örebro tingsrätt till fängelse. Foto: Polisens förundersökning/Arkiv

Krigsförbrytare döms till fängelse – poserade med döda kroppar

Uppdaterad
Publicerad

Den man som varit åtalad för krigsförbrytelser i samband med strider i norra Irak, döms av Örebro tingsrätt till fängelse. 38-åringen själv nekar till brott.

Mannen, som är boende i Örebro län, stred på den irakiska sidan mot IS i Irak och krigsbrotten skedde under perioden februari-mars 2015. Mannen är irakisk medborgare. I december 2015 ansökte han om asyl i Sverige, men har inte fått något svar på sin asylansökan än, enligt domen.

Det han stått åtalad för är posering tillsammans med döda och stympade kroppar. Han har även poserat med en död person och placerat sin fot på denna, vilket ses som en allvarlig kränkning. Bilderna ska därefter publicerats på två olika konton på Facebook.

Han erkänner själv att bilderna är riktiga och att han stred på den irakiska sidan mot IS under perioden, men nekar till brott.

Döms till fängelse

Tingsrätten dömer i dag mannen till 1 år och 3 månaders fängelse, för krigsförbrytelse. Han döms för att vid fyra tillfällen ha utsatt skyddade personer för förödmjukande eller nedsättande behandling som varit ämnad att kränka den personliga integriteten, enligt tingsrätten.

– Det blev bifall i alla delar, så vitt jag hunnit läsa och det visar ju att tingsrätten delar den bedömning vi på åklagarsidan gjort, säger kammaråklagare Peter Larsson.

När SVT Nyheter Örebro når mannens advokat Alain Soussi strax innan lunch har han inte hunnit prata med sin klient ännu.

– Men jag får utgå från att min klient är besviken. Sedan får vi diskutera ett överklagande inom det närmaste, säger han.

”Rimliga att han frikänns”

Alain Soussi påpekar att det knappt finns någon praxis i den här typen av mål att luta sig emot, och anser att straffet som mannen nu döms till är väl tilltaget.

– Spontant kan jag tycka det.

Vad anser du hade varit ett rimligt straff?

– Eftersom min klient nekar till brott vore det rimliga att han frikänns.

Fakta ”krigsförbrytelse”

För krigsförbrytelse döms enligt 4 § punkten 7 lagen (2014:406) om straff för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser den som utsätter en skyddad person för förödmjukande eller nedsättande behandling som är ägnad att allvarligt kränka den personliga värdigheten. En förutsättning härför är att gärningen ingår som ett led i eller på annat sätt står i samband med en väpnad konflikt eller ockupation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.